Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Čas branja: 1 min
05.04.2017  12:00
Najlažje se težavam z dolžniki izognemo tako, da vnaprej preverimo, s kom začenjamo posel. A vseeno se lahko zgodi, da vam ostanejo dolžni. Zato je dobro vedeti, katerih korakov se morate posluževati, da pridete čim prej do svojega denarja.
Podjetniki, veste, kako izterjati dolg?

Kaj morate vedeti, če se izterjave lotite sami?

V tem primeru bodite pripravljeni na časovni vložek ter nemalo porabljenih živcev in energije. V postopku izvensodne izterjave je najpomembnejša redna in učinkovita komunikacija z dolžniki. Izterjava je zelo občutljivo področje dela zato morajo zaposleni, ki komunicirajo z dolžniki obvladovati posebne komunkacijske veščine, prepoznavati morajo tipe dolžnikov, da lahko z njimi lažje vzpostavijo kontakt. Če predsodna izterjava ni uspešna, vam preostane pot na sodišče. Postopek je zamuden, le približno polovica primerov se zaključi v enem letu, pripravite se lahko tudi na dodatne stroške (odvetnik, izvršitelj, takse itd.).

Izterjavo lahko tudi prepustite strokovnjakom

Eden izmed razlogov, da vse več podjetij za izterjavo najame zunanje izvajalce, je ta, da s tem prihranijo čas, sami pa se lahko posvetijo osnovnemu poslu. Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo, imajo svoje klicne centre ter sistem, ki omogoča učinkovito izvajanje zaporednih korakov pisnega in telefonskega opominjanja. Pri predsodni izterjavi namreč velja, da deluje po načelu “kdor prvi pride, prvi melje”, saj bo dolžnik najprej plačal tistemu, ki ga najbolj opominja. Tu so v prednosti specializirana podjetja, saj njihovi klicni centri delujejo celodnevno, strokovno osebje pa je usposobljeno za učinkovito komuniciranje z dolžniki.

Prednosti sodelovanja s specializiranimi podjetji

  • Hitrejša izterjava in informacijsko podprt sistem,
  • preglednost ter nadzor nad izvajanjem procesa izterjave,
  • zmanjšanje stresa v podjetju,
  • usmerjanje aktivnosti v osnovni posel.

Podjetje PROHIT izvaja celovite storitve na področju upravljanja terjatev v predsodnem in tudi sodnem postopku izterjave tako za pravne kot fizičen osebe. Za vse informacije lahko pošljete mail na: izterjave@prohit.si ali pokličete po telefonu: 08 200 3780.