Imate ustrezne digitalne kompetence?

Čas branja: 3 min
05.04.2017  15:31
Pomen kompetenc je bil eden od poudarkov posveta o digitalizaciji poslovanja, ki je potekal ob 25-letnici SID banke.
Imate ustrezne digitalne kompetence?
prof dr. Gunter Dueck

Obveščaj me o novih člankih:  

Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je ob uvodu dogodka ob 25-letnici SID banke Nova industrijska revolucija je tu – in kje ste vi? poudaril vizionarstvo slovenske stroke in politike konec 80-ih, katere dokaz je bila ustanovitev SID banke leta 1992. Povedal je, da danes uživamo sadove predhodnih generacij, tako politikov kot bančnikov, ter izpostavil zelo pomembno vlogo SID banke v težkih časih po osamosvojitvi Slovenije. Cerar se je dotaknil tudi osrednje tematike posveta ob 25-letnici SID banke - digitalizacije poslovanja - in poudaril, da mora biti sleherni izum namenjen človeku.

Brez primerjav

Osrednji govorec posveta je bil strokovnjak za inovacije in nekdanji glavni tehnolog pri IBM Nemčija, prof dr. Gunter Dueck. Dueck je med ključnimi besedami digitalne preobrazbe izpostavil odkritja (v primerjavi s performanco), priložnost (v primerjavi z zahtevami), od spodaj navzgor (namesto od zgoraj navzdol), agilnost (namesto predlog in ponovne uporabe) ter poslovno inoviranje (namesto optimiziranja). Poudaril je, da moramo razmišljati izven okvirjev, da – »to bo težko« - ne smemo primerjati ter izpostavil pomen kompetenc.

Kateri poklici bodo ostali?

O vplivu umetne inteligence na svet je spregovoril prof.dr. Matjaž Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Na primeru šaha je prikazal napredek umetne inteligence: »Danes tekma med računalnikom in človekom sploh ni več zanimiva.« Računalniki opravljajo čedalje več čedalje bolj zahtevnih opravil. Počasi se stapljamo z digitalno dimenzijo, pravi Gams, kar nam prinaša veliko prednosti, a tudi negativnih posledic. »Vse več bomo naredili, a potrebovali bomo čedalje manj ljudi. Kdo bo izgubil službo? Tisti, ki opravljajo dolgočasna vsakdanja opravila.« Ker so računalniki v njih preprosto boljši. Gams pri tem opozarja, da bodo pod velikim pritiskom tudi precej intelektualna dela. Kateri poklici pa bodo ostali? »Tisti, ki imajo opravka z ljudmi,« odgovarja Gams. Kot možno rešitev je omenil Billa Gatesa, ki je predlagal obdavčenje robotov.

Odgovor sindikalistov

Ravno strah pred roboti je na posvetu nagovoril tudi Achim Vanselow, vodja oddelka za ekonomsko in regionalno politiko pri Zvezi nemških sindikatov, Severno Porenje-Vestfalija. Vanselow je s statističnimi podatki dodatno podkrepil Gamsovo tezo o '(ne)varnih službah', hkrati pa izpostavil, da digitalizacija ne le odpira nova delovna mesta, temveč jih hkrati tudi dela boljša. Negotovosti je veliko, a kot je dejal Vanselow, ki je na posvetu predstavil projekt »Arbeit 2020«, so skozi svoje aktivnosti ugotovili, »da nihče nima načrta«. Pred tremi do štirimi leto so začeli ukrepi – sodelovati s podjetji in drugimi deležniki. Pogovarjali so se v skupinah, ki prej niso obstajali, je razlagal Vanselow in dodal, da ta dialog zdaj dvigujejo na novo raven, na raven zveznih držav.

Slovenija kljub drugačnim ambicijam v ozadju

»54% velikih podjetij in 17 % SME v EU je visoko digitaliziranih. Več kot 50 % podjetij s področij IKT, telekomunikacij in medijev je visoko digitaliziranih, a le okoli 10 % podjetij v gradbeništvu, kovinarstvu in živilsko-predelovalni industriji,« je s podatki postregla Colette Maloney, vodja enote za konkurenčno elektronsko industrijo, Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo pri Evropski komisiji. In kje je Slovenija? 18.5 % slovenskih podjetij je visoko digitaliziranih, kar nas uvršča v zadnjo tretjino. Vodilna je Danska s 47 %, povsem na repu pa je Grčija z 12 %. Maloneyeva je predstavila prizadevanja Evropske komisije na področju digitalizacije ter posebej izpostavila pomen kibervarnosti in novih digitalnih veščin, saj digitalna preobrazba zadeva vsakogar. V tem kontekstu pa je opozorila tudi na potrebno skrb, ki jo je potrebno nameniti z digitalizacijo povezanim strahovom prebivalcem EU.

Veščine!

Pomen veščin je v svojem zaključnem govoru poudaril tudi Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke ter dodal, da digitalizacija ni sama sebi namen, temveč sredstvo za dosego cilja – cilja boljšega življenja, do katerega nam bo pomagala tehnologija.