(video) Nikica Gabrić: Pacient v javnem zdravstvu je nujno zlo

Čas branja: 1 min
08.04.2017  08:00
(video) Nikica Gabrić: Pacient v javnem zdravstvu je nujno zlo
Foto: Jernej Lasic

Obveščaj me o novih člankih:  

Z Nikico Gabrićem, direktorjem bolnišnice za oftalmologijo Svjetlost v Zagrebu smo se pogovarjali o položaju pacientov v zasebnem in javnem zdravstvu. "V zasebnem je pacient bog, v javnem pa malo da ne nujno zlo," je prepričan. V videu intervjuju tudi o drugih prednostih zasebnega zdravstva ter glavnih korakih, ki bi omogočili spremembo javnega zdravstva tako, da bi bil bolj prijazen pacientom.

Vabljeni k ogledu videa!

Pogovarjali smo se tudi s Švedom Arnom Björnbergom, kemikom in menedžerjem z izkušnjami iz industrije in iz zdravstva ter direktorjem organizacije Health Consumer Powerhouse, ki raziskuje in primerja zdravstvene sisteme evropskih držav z vidika prijaznosti in vrednosti za uporabnika, pacienta. Čudi se, kaj pri nas sploh imenujemo reforma. Svetuje, naj amaterje, to je politike, umaknemo iz operativnega odločanja v zdravstvu. Preberite intervju: Arne Björnberg: Posredniki za zdravstveni material naj skočijo v Blejsko jezero.

Na dogodku Zdravstvena polemika: Zdravje v čakalnih vrstah je sodeloval tudi kirurg Marko Bitenc. Pred dogodkom smo se z njim pogovarjali o prednostih, ki jih trenutni zdravstveni sistem ponuja zasebnikom ter predlagani zdravstveni reformi. "Potrebno je zmanjšati financiranje tako imenovane megle, denar je potrebno usmeriti v tiste segmente javnega zdravstva, kjer imamo ozko grlo in posledično čakalne vrste, drugje, kjer tega ni pa ta denar zmanjšati," med drugim pravi Bitenc. Več: (video) 'Javno zdravstvo bi moralo bolj delovati po načinu zasebnikov'