Znani so prejemniki energetskih nagrad 2017

Čas branja: 1 min
11.04.2017  20:00
Časnik Finance je ob zaključku prvega dne 19. Dnevov energetikov, osrednjega energetskega dogodka leta, podelil energetske nagrade, s katerim si prizadeva opozarjati na dobre domače energetske prakse. Nagrade so prejeli Društvo za spodbujanje energetske pismenosti, podjetje Avantcar, podjetje Borzen ter Šolski center Kranj.
Znani so prejemniki energetskih nagrad 2017
Foto: Jernej Lasic

Obveščaj me o novih člankih:  
Stane Merše dodaj
Jožef Stefan dodaj
Avantcar dodaj
Borzen dodaj
RTV Slovenija dodaj

Na razpis za nagrade je prispelo 16 prijav, med katerimi je zmagovalce izbrala strokovna komisija, najboljše pa so izmed finalistov po izboru komisije izbrali tudi spletni uporabniki. Strokovna komisija, ki ji je predsedoval mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu »Jožef Stefan«, je za najboljši promocijski projekt URE/OVE izbrala projekt EN-LITE Društva za spodbujanje energetske pismenosti, za najboljši energetsko učinkovit projekt pa Avant2Go podjetja Avantcar. Spletni uporabniki so za najboljši promocijski projekt URE/OVE izbrali projekt Eko utrinki podjetja Borzen, za najboljši energetsko učinkovit projekt pa projekt energetsko učinkovite prenove stopniščne razsvetljave v večstanovanjski stavbi v Kranju prijavitelja Šolski center Kranj.

Nagrade strokovne komisije

Snovalci projekta EN-LITE, promocijskega projekta URE/OVE leta 2017 po izboru strokovne komisije, so se organizirali v obliki neprofitnega društva. Pripravili so več izobraževalnih gradiv in v povezavi z njimi organizirali dogodke. Med drugim so izdali knjigo Trajnostna energija – brez razgretega ozračja, priročnik Energetska pismenost, izdelali so globalni energetsko-podnebni kalkulator, izdali pa so tudi knjižico intervjujev Energija in mi – pogovori s strokovnjaki. S projektom Avant2Go, energetsko učinkovitim projektom leta 2017 po izboru strokovne komisije, uvajajo v podjetju Avantcar souporabo vozil po načelih delitvene ekonomije in širijo uporabo električnih vozil. Gradijo tudi sistem povezanih polnilnih postaj, postavili pa so tudi sončno elektrarno, s katero polnijo vozila. Doslej so vključili 64 vozil, do konca leta jih bo med 150 in 200. Projekt je rezultat slovenskega znanja, ima pa tudi ozaveščevalno vrednost.

Izbor spletnih uporabnikov

V Borzenu, operaterju trga z elektriko, so v sodelovanju z RTV Slovenija pripravili serijo 15 izobraževalnih oddaj o trajnostni energiji, ki so jo spletni uporabniki izbrali za promocijski projekt URE/OVE leta 2017. V oddajah o učinkoviti rabi energije (URE) in obnovljivih virih energije (OVE) so predstavili ključna dejstva in dobre prakse v Sloveniji in tujini. Oddaje, poimenovane Eko utrinki, so dolge od pet do deset minut, skupaj jih je 15. V večstanovanjski stavbi v Kranju so učinkovito prenovili razsvetljavo, pri prenovi so sodelovali tudi dijaki programa elektroenergetike v Šolskem centru Kranj, projekt pa so spletni uporabniki Financ izbrali za energetsko učinkovit projekt leta 2017. Prihranek znaša 2.766,7 kilovatne ure na leto, izpuste toplogrednih plinov pa so zmanjšali za 1.356 kilogramov na leto. Z zamenjavo so dosegli priporočeno vrednost osvetljenosti stopnišča.