Komentar

Čista energija za vse

Čas branja: 2 min
11.04.2017  14:23  Dopolnjeno: 11.04.2017 14:26
Podnebni dogovor, zimski zakonodajni sveženj v EU, vse hitrejši tehnološki vrtinec, nizke cene električne energije, vse to je prepoznavno med letošnjimi prijavami na nagrade za energetsko učinkovitost.

Obveščaj me o novih člankih:  
Avantcar dodaj
Paloma dodaj
TV Slovenija dodaj
Borzen dodaj
Stane Merše dodaj

Globalni podnebni dogovor v Parizu je odločen skupni korak k trajnostnemu razvoju, ki ga ne more omajati niti nepredvidljivi novi predsednik ZDA. Čista energija je novi izziv EU v pravkar objavljenem zimskem zakonodajnem svežnju. Tehnološki vrtinec se vrti vse hitreje in nove tehnologije postajajo vse bolj konkurenčne, kljub trenutno rekordno nizkim cenam energije. To nas postavlja pred nove izzive in izbire, ki zahtevajo še več našega znanja in praktičnih ter uporabnih izkušenj. In prav vse to je zelo prepoznavno med letošnjimi prijavami za nagrade za energetsko učinkovitost.

Težko rečem, da so električni avtomobili danes ključna rešitev za vzpostavitev trajnostne mobilnosti, če velja podatek, da kar 86 odstotkov vseh kopenskih poti Slovenci opravimo z avtomobilom, na kar opozarja Cipra s projektom trajnostne mobilnosti v praksi. Zagotovo pa s sistemom souporabe električnih vozil, ki ga Avantcar pionirsko uvaja pri nas, izrazito povečamo njihov pozitivni učinek in presegamo ustaljene vzorce, da lahko razdalje premagujemo le z lastnim avtomobilom.

Z izboljšanjem rekuperacije vročega zraka na papirnem stroju 5 so v Palomi zmanjšali porabo energije za 30 odstotkov, ob tem pa povečali tudi zmogljivost proizvodnje za 20 odstotkov. Konkreten primer uspešnega izkoriščanja odvečne toplote, ki je velik izziv in neizkoriščen potencial v naši industriji.

Tržna uveljavitev LED-svetil je prehitela vse napovedi in postaja standard v razsvetljavi, če pa se prenove stopniščne razsvetljave v stanovanjskem bloku od načrtovanja do izvedbe lotijo kar dijaki Šolskega centra v Kranju, je to najboljša metoda njihovega usposabljanja. Ob več kot 10-kratnem povečanju osvetljenosti so porabo elektrike zmanjšali kar za trikrat.

Z EKO utrinki na TV Slovenija Borzen v naša gospodinjstva prinaša primere dobrih praks s področja rabe obnovljivih virov in učinkovite rabe energije in tako vse bolj konkretno izvaja svojo vlogo pri informiranju, ozaveščanju in usposabljanju državljanov, svoj pomembni prispevek k energetski pismenosti pa dodaja tudi projekt Enlite.

Nizkoenergijski masivni leseni vrtec, ki ga je v Slovenj Gradcu postavilo podjetja Lesoteka hiše, dokazuje, da lahko v Sloveniji iz lesa naredimo precej več, kot ga zgolj posekamo in odpeljemo v tujino. Da je sončne energije dovolj in da jo lahko poleti preprosto in učinkovito shranimo za zimo, poleti pa se hladimo s hladom zemlje, pa predstavljajo v podjetju Dulc s projektom MIC v Novi Gorici. Od tod do energetske neodvisnosti, ki jo zagovarjajo v združenju ZENS, pa ni več daleč.

To je le nekaj navdušujočih utrinkov letošnjih projektov, ki potrjujejo, da čista energija vse bolj postaja stvarnost tudi pri nas. Da bo zares dostopna za vse, bo potrebnega še veliko napora, pa tudi jasnih usmeritev, ciljev ter dobrega sodelovanja, kar je še precej večji izziv. Ob tem pa ne pozabimo, da je energija, ki je ne porabimo, najbolj čista.

Stane Merše je vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan in predsednik komisije za izbor energetskih nagrad.