Zakaj pri nepremičninah veljata različni stopnji DDV?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
18.04.2017  10:22
Finance so preverila, kako je obdavčena prodaja stanovanj in hiš, zakaj pri nepremičninah veljata različni stopnji DDV in kako se nekateri pri tem "znajdejo"
Zakaj pri nepremičninah veljata različni stopnji DDV?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Novogradnje do 120 kvadratnih metrov uporabne površine po 9,5-odstotni stopnji DDV

Vse novogradnje, ki se prodajajo na trgu (torej gre za dejavnost), morajo biti obdavčene z DDV. Vprašanje je le, ali po nižji, 9,5-odstotni stopnji ali po višji, 22-odstotni. Po znižani, 9,5-odstotni stopnji so obdavčena le stanovanja, ki niso večja od 120 kvadratnih metrov uporabne površine, in hiše, ki nimajo več kot 250 kvadratnih metrov uporabne površine. Po zakonodaji o DDV so »novi« objekti tisti, ki so dobavljeni, preden pretečeta dve leti od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve. "Špekuliranje investitorjev" se pogosto nanaša prav na uporabno površino - fitnes studio se npr. ne šteje v uporabno površino stanovanja.

Kaj pa parkirišče ali garaža?

Če novo stanovanje ali stanovanjski blok in parkirišče ali garažo, ki sta tudi nova, prodaja zavezanec za DDV, potem velja, kot razlagajo na Fursu, da se obračuna DDV po splošni stopnji 22 odstotkov, če sta parkirišče ali garaža evidentirana kot samostojna nepremičnina s svojim identifikatorjem, oz. se obračuna DDV po nižji stopnji 9,5 odstotka, če sta parkirišče ali garaža evidentirana kot stanovanjska stavba ali del stanovanjske stavbe ali pripadajoči del stanovanja in gre za stanovanje, ki je del socialne politike (kar pomeni, da ni večje od 120 kvadratnih metrov oziroma 250 kvadratnih metrov, če gre za hišo), pri čemer je prodaja parkirnega mesta tesno povezana s prodajo stanovanja.

Za prodajo lastnega doma le 2-odstotni davek na promet z nepremičnine - in kapitalski dobički

Pri starih nepremičninah, tudi če jih pravna ali fizična oseba z dejavnostjo prodaja za trg, ni treba obračunati DDV. Dobava zemljišč, razen stavbnih, je prav tako oproščena plačila DDV, medtem ko je dobava stavbnih zemljišč obdavčena z DDV. Za stavbna zemljišča se štejejo zemljiške parcele, ki so z občinskim prostorskim načrtom namenjene graditvi objektov.

Če prodajate lastno stanovanje ali hišo, davkarija terja dvoodstotni davek na promet z nepremičninami. Drugega ni. Razen seveda kapitalskih dobičkov. Njihova obdavčitev je odvisna od let imetništva nepremičnine.

Več podrobnosti najdete v prispevku Tanje Smrekar z naslovom To so davki, ki vas usekajo ob prodaji nepremičnine.


Več iz teme: