Davčne blagajne: Pozor, inšpektorja ne bo zanimalo, da morebitne napake niste videli

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
 
Čas branja: 3 min
19.04.2017  08:00
Bralka Financ, podjetnica, ni bila pozorna na to, kaj se ji izpisuje na izdanih računih in to jo bo drago stalo. Zaradi tehnične napake v davčni blagajni se je na računih izpisoval DDV, čeprav se ne bi smel, ker ni zavezanka.
Davčne blagajne: Pozor, inšpektorja ne bo zanimalo, da morebitne napake niste videli

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

Bralki se je zaradi tehnične napake v davčni blagajni na računih izpisoval DDV, čeprav se ji ne bi smel. Za napako ni vedela, ko pa je prišel inšpektorski nadzor, je sledil hladen tuš – plačati mora ves DDV, ki je bil zapisan na računih, kar je 2.500 evrov, ter kazen dva tisoč evrov, ker se ni prijavila v sistem DDV. Njen primer ni osamljen, na finančni upravi (Furs) so namreč do konca minulega leta v 25 davčnih nadzorih ugotovili, da zavezanec, ki ni identificiran za namene DDV, na računih izkazuje DDV. V konkretnem primeru je šlo za napako v programski opremi, zaradi česar je bil DDV naveden tudi na natisnjenih računih, ki jih je podjetnica izdajala kupcem.

Tako na Fursu pojasnjujejo, da mora v takem primeru mali davčni zavezanec, torej zavezanec, ki ni identificiran za namene DDV, ki za opravljeno dobavo izkaže DDV na računu končnemu porabniku, izkazani DDV tudi plačati. DDV mora namreč plačati vsaka oseba, ki ga na računu izkaže, kar velja tudi za male davčne zavezance. opravek bi lahko podjetnica naredila le, če bi napako na izpisanem računu ugotovila takoj. Ker pa gre za dobavo, kjer praviloma po odhodu kupca - končnega porabnika iz poslovnega prostora ne more obvestiti o napaki na računu, mu vrniti del kupnine v višini zneska DDV, ki je izkazan na računu, in izdati popravek računa, podjetnica računa ne more več popraviti, pravijo na Fursu.

Če se to dogaja tudi vam, je priporočljivo, da se samoprijavite. V tem primeru se boste namreč izognili kazni. V nasprotnem primeru vas bo inšpektor ob morebitnem nadzoru kaznoval, ker se niste prijavili v sistem DDV, najnižja kazen je dva tisoč evrov. S samoprijavo se plačilu DDV za nazaj ne boste mogli izogniti.

Več podrobnosti o primeru in kako se tovrstnim težavam izogniti, si preberite v prispevku Teje Grapulin z naslovom Davčne blagajne: Pozor, inšpektor vas lahko zaradi na videz nepomembne napake hudo kaznuje.


Več iz teme: