Katera podjetja bodo še posebej pod nadzorom?

Čas branja: 3 min
20.04.2017  08:00
Katera področja delovnopravne zakonodaje bodo letos zanimala delovne inšpektorje in katera podjetja bodo še posebej pod nadzorom
Katera podjetja bodo še posebej pod nadzorom?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kot vsako leto, delovni inšpektorji tudi letos poostreno nadzirajo sodelovanje podjetij z espeji, honorarci oziroma prekarci. Torej, ali pri sodelovanju podjetja z zunanjimi sodelavci obstajajo elementi delovnega razmerja. Ob ugotovljeni kršitvi boste morali takšnega delavca ali zaposliti ali pa z njim prekiniti sodelovanje.

Inšpektorat za delo bo nadziral tudi kadrovske agencije oziroma delodajalce, ki zagotavljajo delavce drugim podjetjem, kot tudi podjetja, ki najemajo takšne delavce. Zanimalo jih bo predvsem področje delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu.

Večje število nadzorov bo tudi na področju izplačevanja plač in regresov ter spoštovanja določb glede delovnega časa, zagotavljanja počitkov in odmorov delavcev.

Na področju varnosti in zdravja pri delu pričakujte, da bodo inšpektorji pogledali predvsem kakovost opravljanja strokovnih nalog varnosti in zdravja pri delu - tako pri delodajalcih kot pri zunanjih strokovnih organizacijah z dovoljenji za delo. Pri tem izpostavljajo predvsem ustreznost prepoznavanja nevarnosti v delovnih procesih ter sprejemanje učinkovitih ukrepov za zmanjševanje tveganj. Zaradi staranja delovno aktivnega prebivalstva, bo letos inšpektorat tudi preverjal, kako podjetja prilagajajo delovna mesta v delovnih procesih za delavce vseh starostnih kategorij. Prav tako bodo preverjali področje zagotavljanja dostojnega delovnega okolja in varstvo pred vplivom psihosocialnih dejavnikov na zdravje zaposlenih.

Pod lupo

Tudi letos se obeta kar nekaj usmerjenih akcij nadzora delovnih inšpektorjev. Konkretno so napovedali:

  • na začasnih in premičnih gradbiščih, pri delodajalcih v dejavnosti čiščenja, v dejavnosti prometa bodo preverjali izvajanje delovnopravne zakonodaje in predpise s področja varnosti in zdravja pri delu

  • v dejavnosti trgovine in obratovanja fitnes objektov bodo izvedli akcije nadzora nad izvajanjem delovnopravne zakonodaje;

  • akcije nadzora na področju varnosti in zdravja pri delu: v zvezi z zdravstvenim ogrožanjem delavcev na delovnih mestih, psihosocialnimi dejavniki tveganja na delovnih mestih in tudi nadzor glede obveščanja delavcev o varnosti in zdravju pri delu prek njihovih predstavnikov.

Skupni nadzori

Pri nadziranju v panogi čiščenja bodo k sodelovanju povabili Finančno upravo (Furs), medtem ko se jim bo pri nadzoru v dejavnosti obratovanja fitnes objektov pridružila tudi policija. Bodo pa delovni inšpektorji sodelovali tudi pri nadzorih drugih inšpektoratov.

Več podrobnosti v prispevku Lane Dakić z naslovom Kaj letos preverjajo delovni inšpektorji


Več iz teme: