Kako vozite v nepredvidenih situacijah?

Čas branja: 1 min
24.04.2017  16:00
Na letošnji Slovenski marketinški konferenci lahko preizkusite najsodobnejši simulator varne vožnje, ki ne le da preverja vozniške sposobnosti, ampak meri tudi voznikovo psihofizično stanje. Simulator je nastal pod okriljem Zavarovalnice Triglav v sodelovanju z ekipo tehnološkega start-up podjetja NERVteh.
Kako vozite v nepredvidenih situacijah?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

S simulatorjem se lahko preizkusite v nepredvidljivih prometnih situacijah, ki jih poligon varne vožnje ne omogoča – na primer prehitra vožnja skozi naselje, kjer se nenadoma na cesti znajde otrok, neprilagojena hitrost v ekstremnih vremenskih razmerah ali umik nasproti vozečemu vozilu na avtocesti. Vožnjo voznik spremlja preko treh zaslonov, na katerih se prikazuje dogajanje na cesti kot v avtu skozi vetrobransko in stranski stekli. Izkušnja vožnje je tudi fizična, saj voznik občuti nagibanje v vožnji v ovinek ter tresljaje.

Ob tem simulator meri tudi kognitivne sposobnosti: možganske valove, usmerjenost pogleda ter pulz in potenje, ki nakazujeta, pod kakšnim stresom je voznik ob nepričakovanih nevarnostih in raznih motilcih vožnje, kot je na primer telefon.

S simulatorjem pridobljene informacije niso zanimive le za vsakega posameznega voznika, ki se preizkusi. Dragocene so za znanstvenike, ki se ukvarjajo s psihologijo vožnje, za avtomobilsko industrijo, ki razvija avtomobilsko umetno inteligenco, za vse, ki sodelujejo pri ustvarjanju prometne infrastrukture.


Več iz teme: