Nove bonitetne ocene AJPES že na voljo

Čas branja: 1 min
15.05.2017  14:07  Dopolnjeno: 15.05.2017 14:09
AJPES je javno objavil letna poročila za leto 2016 in pripisal bonitetne ocene S.BON za družbe, podjetnike, zadruge in prvič tudi za zasebne zavode
Nove bonitetne ocene AJPES že na voljo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Poslovanje slovenskega gospodarstva v vzponu

Gospodarske družbe in samostojni podjetniki so v letu 2016 povečali prihodke, neto dodano vrednost, neto čisti dobiček in število zaposlenih. Generator povečanja prihodkov od prodaje je bil ponovno izvoz na trg EU, kjer so družbe prodale za 7,4 % več, podjetniki pa za 12,2 % več kot v letu 2015. Neto čisti dobiček družb je bil za 70 % višji in je dosegel 3,2 mio evrov, pri podjetnikih pa za 10 % višji - 358 mio evrov. Število plačilno nesposobnih se je znižalo za 14,8 %.

Pripisane bonitetne ocene

Pozitivni trendi pri poslovanju poslovnih subjektov se odražajo tudi v novih bonitetnih ocenah S.BON AJPES, pripisanih za leto 2017. Izboljšanje dejavnikov tveganja za nastop dogodka neplačila (stečaj, prisilna poravnava, prisilna likvidacija) je najbolj izrazito pri gospodarskih družbah v finančnih in zavarovalniških dejavnostih. Izrazito negativni trendi pri poslovanju, ki so se odrazili v slabših bonitetnih ocenah, so v povprečju najbolj zaznani pri družbah v dejavnosti javne uprave in obrambe, obvezne socialne varnosti ter kmetijstva, lova in nabiralništva.

Nadpovprečen delež dobrih bonitetnih ocen (SB1 do SB4) je pripisanih gospodarskim družbam v dejavnosti zbiranja, prečiščevanja in distribucije vode (več kot 80%). Sledijo družbe iz pravne in računalniške dejavnosti in socialnega varstva z nastanitvijo (več kot 75%). Pri teh je v letu 2017 pričakovati bistveno manjšo pojavnost insolventnosti kot to velja za povprečje slovenskega gospodarstva.

Večje težave pri poslovanju in insolventnost lahko pričakujemo pri družbah z ocenami med SB8 in SB10. Med njimi izstopajo družbe iz dejavnosti proizvodnja tekstilij, proizvodnja drugih vozil in plovil ter iz dejavnosti zračnega prometa z več kot 40 % slabih bonitetnih ocen.


Več iz teme: