Pasti mednarodne davčne zakonodaje 101

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Barbara Guzina dodaj
 
Čas branja: 2 min
30.05.2017  18:02
Največja past mednarodnega poslovanja na davčnem področju so dvojne obdavčitve, v zadnjem času pa je pogosta praksa davčnih organov tudi obračun davčnega odtegljaja na neustrezne transferne cene.
Pasti mednarodne davčne zakonodaje 101

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Barbara Guzina dodaj

Davčno svetovalko Barbaro Guzina smo prosili za nekaj osnovnih pojasnil glede pasti mednarodne davčne zakonodaje.

Katere so glavne pasti mednarodne davčne zakonodaje?

Zaradi različnih davčnih zakonodaj pri mednarodnem poslovanju pogosto prihaja do dvojne (lahko tudi do večkratne) obdavčitve istega vira dohodka, kar je največja past mednarodnega poslovanja na davčnem področju. Pomembno je, da se podjetja tega zavedajo in se tudi podučijo, kako se lahko temu izognejo oziroma dvojno obdavčitev vsaj zmanjšajo.

Kaj je ključno vedeti v zvezi z dvojno obdavčitvijo in kakšni so načini znižanja dvojne obdavčitve?

Pri odpravi dvojne obdavčitve je več možnosti: uporaba metode odbitka, vračilo tujega davka, zahtevanje upoštevanja ugodnosti po mednarodnih pogodbah in sporazumih ipd. Lahko se celo zgodi, da je možnosti odprave (znižanja) dvojne obdavčitve več in je treba v danih okoliščinah izbrati najboljšo.

Zakaj je pomembno poznavanje transfernih cen in hkrati davčnega odtegljaja?

Pri mednarodnem poslovanju je prisotno tudi relativno visoko tveganje, ki se dotika področja transfernih cen. Transferne cene so namreč tako nedorečeno področje, da si jih vsaka davčna uprava lahko razlaga po svoje, posledice pa so višje plačilo davka v eni ali celo več državah. Tako je izjemno pomembno, da ima vsaka družba področje transfernih cen dobro urejeno že vnaprej, še pred obiskom davčne inšpekcije.

V zadnjem času pa je pogosta praksa davčnih organov tudi obračun davčnega odtegljaja (navadno po stopnji 15 %) na neustrezne transferne cene, kar lahko vodi do zelo visoke skupne obdavčitve družbe, ki posluje v več državah.

Več podrobnosti bo Barbara Guzina predstavila na junijskem seminarju Kako se izogniti dvojni obdavčiti in optimizirati mednarodne davke?


Več iz teme: