Zakaj kmetijstvo na Nizozemskem »cveti«?

Čas branja: 1 min
31.05.2017  11:33  Dopolnjeno: 31.05.2017 11:37
O dejavnikih uspeha kmetijstva in vrtnarstva na Nizozemskem ter o tem, kaj lahko naredimo v za izboljšanje stanja slovenskega kmetijstva bo na 4. Agrobiznis konferenci spregovoril Raymond Tans, vrhunski nizozemski strokovnjak za kmetijstvo in kmetijske strategije, ki trenutno svetuje tudi slovenskemu ministrstvu za kmetijstvo pri postavitvi organizacij proizvajalcev.
Zakaj kmetijstvo na Nizozemskem »cveti«?
Foto: neirfy

Obveščaj me o novih člankih:  

Junijska Agrobiznis konferenca bo slikala stanje in iskala rešitve za slovensko kmetijstvo. O tem, kakšni so načrti vlade za razvoj in podporo kmetijski panogi, bo spregovoril Dejan Židan, minister RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kako bi slovenskemu kmetijstvu pomagal nizozemski strokovnjak?

Vpogled v kmetijstvo na Nizozemskem bo dalo predavanje nizozemskega strokovnjaka Raymonda Tanse. Tansa bo med drugim povedal, kako pride kmetov proizvod do stranke, kako sodelujejo deležniki v prehransko oskrbovalni verigi, kako delujejo organizacije proizvajalcev, kako ravnajo z živilskimi odpadki. Spregovoril bo o zgodbah o uspehu trženja in marketinga s kmetovega vidika ter o trženju ekoloških in bio-proizvodov. Predvsem pa bo Tansa primerjal s Slovenijo in nakazal, kaj bi morda lahko v Sloveniji storili za izboljšanje stanja našega kmetijstva. Raymond Tansa je vrhunski nizozemski strokovnjak tega področja, ki trenutno svetuje tudi slovenskemu ministrstvu za kmetijstvo pri postavitvi organizacij proizvajalcev. Od leta 2010 sicer deluje kot svetovalec na področju javnih zadev in lobiranja pri kmetijski/hortikulturni politiki EU, trgovinski politiki EU. Z znanjem in izkušnjami, pridobljenimi z večletnim delom na različnih položajih na področju kmetijske in hortikulturne politike EU v Haagu in zunaj Nizozemske, in sicer v Bruslju, Berlinu in Varšavi, pomaga podjetjem in organizacijam pri razvoju strategij na področju javnih zadev in lobiranja, vmesnem upravljanju javnih zadev in lobiranja, nadzorovanju zadev lobiranja in analiziranju deležnikov.

Sicer pa bo konferenca nagovorila tudi vprašanje prihodnosti evropskega kmetijstva, ne le slovenskega, in navdih iskala tudi v domačih dobrih praksah in uspešnih primerih iz tujine.

Spodbujanje podjetništva in inovativnosti tudi skozi nagrade

Ker je Agrobiznis projekt, s katerim želi Časnik Finance spodbujati podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe, bodo na konferenci znani tudi prejemniki nagrad: najboljši podjetnik v kmetijstvu po izboru strokovne komisije, najbolj inovativen izdelek/storitev v kmetijstvu po izboru strokovne komisije ter najboljši domači izdelek po izboru potrošnikov. Več o brezplačni konferenci, ki bo 15. junija v Grand hotelu Union, najdete na spletni strani dogodka.