Inovativni pristopi malih slovenskih kmetov

Čas branja: 2 min
01.06.2017  10:00
Slovensko kmetijstvo skozi oči in roke kmetij Roblekovih, Oblak in Naš raj
Inovativni pristopi malih slovenskih kmetov
Kmetija Roblekovih

Obveščaj me o novih člankih:  

Na 4. Agrobiznis konferenci bodo za okroglo mizo sedli Rok Roblek, Stanko Oblak in Valerija Verhovnik, mali kmetje z inovativnih slovenskih kmetij.

Kmetija Roblekovih v Bašlju pri Preddvoru je predvsem govedorejska, ukvarjajo pa se tudi z lesom in prodajo toplote. Govedoreja prinese kmetiji dobrih 90 odstotkov prihodkov. Imajo 125 glav živine, poleti vsak dan pridelajo od 1.700 do 1.800 litrov mleka, jeseni in pozimi nekaj več. Na kmetiji je 41 hektarjev obdelovalnih površin, od tega 12 hektarjev njiv. Imajo tudi 36 hektarjev gozda in vsako leto prodajo okoli sto kubičnih metrov razžaganih drv. Kmetija že 20 let organsko raste. Pred 24 leti so se odločili za prosto rejo, povečali so število živine, prenovili hlev, postavili molzišče. Pozneje so hlev večkrat prenovili in dogradili, molzišču dodali avtomatsko nadgradnjo in zamenjali računalniško vodeno molžo. Krmijo s klasičnim mešalnim vozom. Ker so zemljišča in preostala infrastruktura pod precejšnjim naklonom, včasih ne morejo uporabljati popolnoma novih tehnologij, kot je samoodvzemna mešalna prikolica. Pred leti so se pri prenovi centralnega ogrevanja odločili za postavitev nekoliko večje kotlovnice. Dogovorili so se tudi za prodajo toplote sosedom in do šestih hiš v vasi napeljali vročevod. Vgradili so individualne števce in vsak mesec, glede na porabljeno energijo, izdajo račune. Več v prispevku Boruta Hočevarja: (video) Kmetija, ki je tudi toplarna

Oblakova kmetija je hribovska, a jo zaznamuje več posebnosti. Imajo edini rastlinjak za pridelavo zelenjave na območju med Ljubljano in Kolpo. Lega kmetije je zelo primerna za zgodnjo pridelavo solate: na vrhu hriba na nadmorski višini 750 metrov ni mrazišč, rastlinjak pa ogreva razmeroma veliko sonca. Zlasti ponoči ga ogrevajo tudi s toplovodom iz kotlovnice, kjer kurijo sekance iz lastnega gozda. Kotlovnica in rastlinjak sta avtomatizirana. V rastlinjaku je več senzorjev, ki merijo zunanjo in notranjo temperaturo, moč vetra in vlažnost. Lopute se samodejno odpirajo, zračenje, ogrevanje in hlajenje potekajo avtomatsko, razmere v rastlinjaku pa lahko domači spremljajo prek mobilnega telefona. Več o inovativnosti kmetije Oblak preberite v prispevku Boruta Hočevarja: (video) Kaj gojijo v edinem rastlinjaku med Ljubljano in Kolpo? Ribniško papriko!

Kmetijo Gačnik v Gorenji Trebuši na Vojskarski planoti nad Idrijo je Valerija Verhovnik prevzela pred petimi leti po odmevnem nastopu v resničnostnem šovu in jo poimenovala Naš raj. Na kmetiji imajo pet sob s 14 ležišči in prostor za kampiranje. Lani je bilo okoli 500 prenočitev, od tega 90 odstotkov tujih gostov. V bližini kmetije je dolina reke Trebušice, kamor hodijo muharit ribiči iz Anglije, Rusije in od drugod, v Sloveniji pa je skoraj povsem neznana. Osnovna dejavnost kmetije je živinoreja, pri čemer je najbolj obetavna vzreja in prodaja oslov. So namreč kmetija z največjim številom oslov v Sloveniji. Imajo 35 hektarjev pašnikov in pet hektarjev gozda. So tudi učna kmetija, prodajajo pa tudi svoje izdelke. Več v prispevku Boruta Hočevarja: (video) Kmečki turizem obetaven tudi v Gorenji Trebuši

Celoten program in druge podrobnosti brezplačne 4. Agrobiznis konference, ki bo 15. junija v Grand hotelu Union, najdete na spletni strani dogodka.