Odprt je razpis za okoljske nagrade Financ

Čas branja: 1 min
05.06.2017  13:34  Dopolnjeno: 05.06.2017 13:44
Tradicionalni razpis za okoljske nagrade Časnika Finance odpiramo na dan, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za svetovni dan varstva okolja
Odprt je razpis za okoljske nagrade Financ

Obveščaj me o novih člankih:  

Del slovenskega gospodarstva, ki ga v Eurostatu uvrščajo v ekoindustrijo, omogoča več kot 25 tisoč delovnih mest ter ustvarja inovativne izdelke in storitve. V Financah nagrajujemo takšne izdelke, storitve, postopke in podjetja že dve desetletji.

Kakšni izdelki in storitve se skrivajo za suhoparnimi statističnimi kazalci, pokažejo ravno vsakoletne okoljske nagrade Časnika Finance. Med lanskimi nagrajenci so bili koprsko družinsko podjetje Toring Turbine za energetsko učinkovito turbino za ozračevanje vode, SIJ Acroni za postopek brezkislinskega čiščenja vroče valjanih pločevin, Aerodrom Ljubljana za celosten sistem ravnanja z okoljem in Iskraemeco za mednarodno iniciativo Fair Meter. Predlanski zmagovalci so bili SIJ Metal Ravne in Petrol Energetika za izkoriščanje odpadne toplote iz Metalove elek­troobločne peči, JUB za sistem Thermo za toplotno izolacijo prostorov, M Sora za leseno okno Wintherwax in Hidria AET za celostno obvladovanje okoljskih izzivov. Knauf Insulation je leta 2014 dobil nagrado za razvoj izdelkov iz mineralne volne Urbanscape, takratni Julon oziroma zdajšnji AquafilSLO za postopek reciklaže ribiških mrež, talnih oblog in drugih odpadkov Econyl, BSH Hišni aparati pa za celosten in dobro organiziran sistem varovanja okolja.

Zmagovalci lahko gredo na »evropsko prvenstvo«

Razpis za okoljske nagrade Financ je del mednarodnega izbora European Business Awards for Environment (EBAE). Zmagovalci na slovenskem razpisu lahko sodelujejo na EBAE. Razpis EBAE je bienalni, na lanskem so lahko sodelovali zmagovalci nacionalnih razpisov 2014 in 2015. Iz Slovenije sta se za sodelovanje odločila M Sora in Aquafil ter bila oba izbrana med finaliste, v njunih kategorijah pa je sodelovalo po več deset evropskih podjetij oziroma projektov. Lanski in letošnji zmagovalci razpisa Financ bodo lahko sodelovali na EBAE 2018.

Razpis odprt do oktobra

Razpis 2017 odpiramo na svetovni dan varstva okolja, kot je 5. junij razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1972. Prijave na razpis za okoljske nagrade bomo zbirali do oktobra, več informacij je na spletni strani www.okoljsko-srecanje.si oziroma na naslovih spela.balant@finance.si in borut.hocevar@finance.si. O podrobnostih razpisa bomo poročali tudi v prilogi Financ Okolje in energija ter na istoimenskem portalu oe.finance.si.