Kaj bo inšpektorje še posebej zanimalo v poletnih dneh?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
 
Čas branja: 5 min
06.06.2017  08:00
Posebnostim posameznega letnega časa se prilagodijo tudi inšpektorji. Preverite, kaj bodo prednostno nadzirali posamezni inšpektorati in kaj morate storiti, da ne boste kršili zakonodaje.
Kaj bo inšpektorje še posebej zanimalo v poletnih dneh?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

Finančna uprava na veselice in na cesto

Na Fursu napovedujejo, da se bodo v boju proti sivi ekonomiji v poletnih mesecih prednostno posvetili dejavnostim, ki poslujejo oziroma večinoma poslujejo z gotovino, med temi so gostinstvo, turizem, prodaja na stojnicah, večje prireditve. »V teh nadzorih je posebna pozornost namenjena ustrezni registraciji ponudnikov storitev z vidika dela na črno, zaposlovanju na črno ter izdajanju in davčnemu potrjevanju računov.« Ob tem spomnimo, da so društva v nekaterih primerih izjema in jim računov ni treba izdati. Tako društvom, ki letno prek pridobitne dejavnosti zaslužijo do pet tisoč evrov, ni treba izdajati računov za te prodaje. Omejitev pet tisoč evrov ne velja, kadar društvo organizira dogodek, ki je namenjen zbiranju sredstev za lastno korist. Denimo, če gasilsko društvo na veselici zbira denar za nakup novega vozila in preseže omenjenih pet tisoč evrov, mu na veselici vseeno ni treba izdajati računov. Ne velja pa izjema za gostinca, ki prodaja na veselici.

Zaradi turistične sezone bodo na Fursu poostrili nadzor na področju prometa (nadzor vinjet) in prevoza potnikov (izpolnjevanje DDV-zakonodaje pri prevozu potnikov v mednarodnem cestnem prometu, nadzor tahografov).

Če čez poletje najemate delovno silo ...

V poletnih mesecih se denimo gostinci, sploh tisti v turističnih krajih, kadrovsko okrepijo, navadno gre za začasne oblike dela. »Delodajalec in delavec morata pred začetkom opravljanja dela skleniti ustrezno pravno podlago za opravljanje dela in izvesti prijavo v ustrezna socialna zavarovanja. Delo se lahko opravlja na različnih podlagah, najpogostejše pa so: pogodba o zaposlitvi, pogodba civilnega prava, pogodba o opravljanju začasnega ali občasnega dela upokojencev.« Če ustrezne pravne podlage ni, je kazen predpisana tako za delodajalca kot za delavca. »Če se delo opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava oziroma po pogodbi začasnega dela upokojenca, je dolžnost delavca, da mora imeti izvod pogodbe za čas opravljanja dela ves čas na kraju opravljanja dela, v nasprotnem primeru je lahko posameznik sankcioniran.«

Več dela tudi s turističnimi aranžmaji

Na tržnem inšpektoratu pravijo, da nadzore skozi vse leto opravljajo tako samoiniciativno kot na podlagi prijav, da pa v poletnih mesecih prejemajo več vprašanj s področja turističnih in gostinskih storitev. Da bi preprečili nepravilnosti, med drugim na spletni strani objavljajo prispevke o reklamacijah turističnih aranžmajev, spremembah programov in cenah turističnih aranžmajev. Dodajajo, da se bodo v poletnih mesecih posvetili skladnosti nekaterih izdelkov, ki so sezonske narave.

Pasti odpiralnega časa

Med pristojnosti tržnega inšpektorata sodi tudi preverjanje, ali imate lokal, trgovino odprto dlje, kot je dovoljeno. Omenjeno preverjajo tržni inšpektorji. Do podatkov pridejo na terenu, dostopajo pa tudi do aplikacije za nadzornike finančne uprave. Denimo, če je vaš lokal odprt do 23. ure, račun pa je izdan 61 minut čez to uro, je to sporno. Kazni pa (po inšpekciji in odločbi) skrajne – segajo tja do 40 tisoč evrov! Če posameznik izda račun po opravljeni storitvi in plačilu, denimo naslednji dan, je v prekršku zaradi prepoznega potrjevanja računov – ta del bo zanimal Furs. Če račun izda takoj po opravljeni storitvi, pa pol ure prepozno glede na delovni čas in dovoljene prekoračitve, je v drugem prekršku, kar pa bo zanimalo tržni inšpektorat.

Inšpektorji za delo preverjajo tiste, ki so že kršili zakonodajo

Za prihodnje mesece in vse do konca leta ima inšpektorat za delo v načrtu še nekaj usmerjenih akcij nadzora, in sicer:

  • na začasnih in premičnih gradbiščih, a dodajajo, da so v dejavnosti gradbeništva pogosteje navzoči skozi vse leto,
  • pri delodajalcih v dejavnostih čiščenja, prometa, trgovine in fitnes objektov,
  • pri delodajalcih, ki napotujejo največ delavcev na delo v tujino,
  • pri delodajalcih, ki opravljajo dejavnost zagotavljanja dela delavcev uporabniku (agencijah), ter
  • v zvezi z zdravstvenimi in psihosocialnimi dejavniki tveganja na delovnih mestih ter glede obveščanja delavcev o varnosti in zdravju pri delu prek njihovih predstavnikov. Trenutno sicer poteka usmerjen nadzor pri delodajalcih, ki so v preteklosti že kršili delovno zakonodajo, pojasnjujejo na inšpektoratu. »Inšpektorat na področju varnosti in zdravja pri delu vse leto opravlja tudi akcijo nadzora pri delodajalcih, izbranih naključno na podlagi reprezentativnega vzorca.«

Kaj pa zaposleni, ki delajo prek delovnega časa

Inšpektorat za delo preverja tudi, ali zaposleni delajo prek delovnega časa. Težava načeloma nastane, če posameznik, sicer pravilno zaposlen, nima plačanih nadur po kolektivni pogodbi oziroma če dela predolgo. Inšpektorat za delo v tem primeru delodajalca opozori, da zaposleni ne sme delati toliko časa (oziroma naj ga plača), in mu naloži globo. Delovni inšpektorat lahko preseganje delovnega časa preverja prav tako prek davčnih blagajn.

Zdravstvena inšpekcija nad prodajo alkohola mladoletnim

Zdravstveni inšpektorji bodo v prihodnjih mesecih pogosteje preverjali kopališča, kar pomeni tudi odvzem vzorcev vode. »Del teh aktivnosti bomo izvedli tudi med vikendi. Preverjali bomo, ali upravljavci izpolnjujejo zahteve zakonodaje glede kopalne vode, opreme in usposobljenosti za nudenje prve pomoči ter higiene na kopališčih,« napovedujejo na zdravstvenem inšpektoratu.

Na javnih prireditvah bodo preverjali spoštovanje zakona o omejevanju porabe alkohola, zlasti prepoved ponudbe alkoholnih pijač mladoletnim. »Izvajali bomo tudi nadzor izvajalcev nujne medicinske pomoči na prireditvah.

Zdravstveni inšpektorat pa letos preverja tudi izdelke za sončenje.

Več podrobnosti o inšpekcijskih nadzorih pa v prispevku Teje Grapulin, Tanje Smrekar in Janeza Tomažiča z naslovom Pozor, inšpektorji: kaj jih bo še posebej zanimalo v poletnih dneh


Več iz teme: