Adria Mobil zmagovalec slovenskega izvoza

Čas branja: 1 min
07.06.2017  22:25
Na 4. Konferenci slovenskih izvoznikov je Časnik Finance podelil nagrado Zmagovalec slovenskega izvoza novomeškemu izdelovalcu vozil za prosti čas
Adria Mobil zmagovalec slovenskega izvoza
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Zmagovalca je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali: profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani in akademski vodja projekta Izvozniki.si Mojmir Mrak, predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, vodja poslovanja s podjetji in investicijskega bančništva Unicredit banke Alessandro Pontoglio, urednica tujejezične revije Slovenija vas vabi! Sabina Petrov, analitik Financ Jure Ugovšek ter direktor in urednik Časnika Finance Peter Frankl.

Zmagovalec slovenskega izvoza, Adria Mobil, ki je v sklepni fazi procesa pripojitve francoskemu tekmecu družbi Trigano, je lani prihodke povečal za 23 odstotkov, na 322 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 135 odstotkov, na 27 milijonov evrov. Na tujih trgih ustvarijo 98,3 odstotka prihodkov. Izvažajo v več kot 30 evropskih držav, navzoči so na treh celinah – v Evropi, Aziji in Avstraliji. Lani so tržni delež na krepko rastočem evropskem trgu vozil za prosti čas s 6,4 odstotka povečali na 6,5 odstotka. S 15-odstotno rastjo prodaje počitniških prikolic so se lani utrdili kot četrti največji igralec v Evropi. Hkrati znamka Adria sodi med tri največje in najpomembnejše blagovne znamke vozil za prosti čas.

V lanskem letu so v Adrii Mobil količinsko prodajo povečali za več kot 18 odstotnih točk, povečali so tržni delež pri počitniških prikolicah ter prejeli dve mednarodni priznanji za produktni razvoj in zlata priznanja za inovacije v Sloveniji, nagrade pa so močno odmevale v mednarodni javnosti, ki spremlja področje karavaninga. V Planici (na velikanki in v nordijskem centru) so pripravili mednarodno predstavitev nove izdelčne kolekcije z močno udeležbo predstavnikov tujih specializiranih revij za področje karavaninga. Skupaj z STO so na sejmih promovirali Slovenijo kot prvovrstno turistično destinacijo za ljubitelje kampinga in kravaninga.

Časnik Finance je nagrado, katere namen je poudariti pomen in prizadevanja izvoznih podjetij k razvoju slovenskega gospodarstva in družbe v celoti, podelil tretjič. Zmagovalec slovenskega izvoza 2014 je postalo podjetje Euro Plus, zmagovalec slovenskega izvoza 2015 pa podjetje RLS Merilna tehnika. Obe podjetji, kot je povedala urednica tujejezične revije Slovenija vas vabi! Sabina Petrov v uvodu podelitve nagrade za leto 2016, nadaljujeta z uspešnim poslovanjem.