Analiza zavarovalnic

Čas branja: 3 min
12.06.2017  14:23
Slika celotnega slovenskega zavarovalnega trga, ki še zdaleč ne drži za vse v panogi
Analiza zavarovalnic

Obveščaj me o novih člankih:  

Rast kosmatih premij v zavarovalništvu je dobila pospešek, dobiček raste, dobiček iz naložb kljubuje rekordno nizkim obrestnim meram, zaposlenih je več, plače pa se višajo. To je slika celotnega slovenskega zavarovalnega trga, ki pa še zdaleč ne drži za vse v panogi. Številni se spopadajo z upadom dobička in tudi števila zaposlenih, panoga pa je z velikimi koraki stopila v digitalizacijo, ki na eni strani pomeni razmeroma velike vložke, na drugi strani pa priložnosti za optimizacijo poslovanja ter s tem povezane nižje stroške poslovanja, v uvodu prispevka, ki ga povzemamo, pišeta Jure Ugovšek in Špela Mikuš.

Lani ustavljeno triletno upadanje kosmate premije v slovenskem zavarovalnem prostoru je letos nasledila 2,4-odstotna medletna rast, kažejo podatki iz lanskih letnih poročil slovenskih zavarovalnic. Rast škod je manjša, in sicer znaša 0,9 odstotka, so pa z večjim tempom kot kosmate premije rasli stroški obratovanja.

Pred izzivi digitalizacije

Zavarovalništvo je ena od dejavnosti, ki je pred večjimi izzivi digitalizacije, pravijo poznavalci. V ZDA že imajo zavarovalnice, kjer vse poteka prek spleta, zahtevke pa vam zavarovalnica, tudi ob pomoči umetne inteligence, izpolni takoj. Mladi si danes želijo zavarovanje skleniti prek spleta, zahtevke bi oddali kar po telefonu, pravi Monika Schulze, globalni vodja trženja in članica ekipe vodstvenih delavcev pri zavarovalni skupini Zurich Insurance Group.

Nove tehnologije pomenijo nižje stroške prodaje

Realnost je taka, da bo zavarovalništvo v prihodnosti kombinacija zdajšnjega stanja in digitalizacije, je na finančni konferenci povedal Gregor Pilgram iz zavarovalnice Generali. Ne glede na to, kako zelo močno bo digitalizacija vplivala na zavarovalnice, vsekakor bo imela vpliv na njihovo poslovanje.

»Dolgoročno bo v ospredju predvsem prodor novih tehnologij, ki bodo na eni strani omogočale nižanje stroškov prodaje, na drugi pa tudi hitrejši razvoj in spremljanje tveganj novih zavarovalnih produktov,« napoveduje Matej Šimnic iz Alte.

Kaj pa kratkoročno?

Nove tehnologije so seveda pomembne, a veliko bo odvisno od zavarovalnic samih. Sicer Šimnic pričakuje, da bi kratkoročno pri zavarovalnicah lahko videli določeno stagnacijo dobičkov. »Obrestne mere, ki so odločilne za ustvarjanje donosov naložbenega dela, so še vedno na nizkih ravneh, to pa pomeni, da na tem delu ne moremo pričakovati hitrega okrevanja,« pojasnjuje. Vse pa se seveda lahko spremeni, če denimo pride do večjih škodnih dogodkov ali do različnih konkurenčnih pritiskov.

So lahko nepremičnine orodje v boju za višje donostnosti?

Potem ko so se v letu 2015 neto naložbeni prihodki zmanjšali skoraj za polovico, jih je zavarovalnicam lani uspelo malenkost povečati. Vseeno pa nizke obrestne mere dolžniških vrednostnih papirjev postajajo nova realnost zavarovalniške dejavnosti. So lahko nepremičnine orodje v boju za višje donosnosti? Več v prispevku Jureta Ugovška in Špele Mikuš z naslovom Analiza zavarovalnic: rast števila zaposlenih, večji dobiček in priprave na digitalni spopad