Nagrade za Ekološko kmetijo Jenko, medeno testo za hitro pripravo ter čilijeve omake

Čas branja: 5 min
15.06.2017  10:59
Časnik Finance je na 4. Agrobiznis konferenci razglasil najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativno živilo in najboljši domač izdelek po izboru porabnikov, ki je zmagal v spletnem glasovanju.
Nagrade za Ekološko kmetijo Jenko, medeno testo za hitro pripravo ter čilijeve omake

Obveščaj me o novih člankih:  

Najboljši podjetnik v kmetijstvu je Ekološka kmetija Jenko z dimljenim oljčnim oljem, najbolj inovativno živilo medeno testo za hitro pripravo iz podjetja Perger 1757, najboljši domač izdelek po izboru porabnikov pa unikatne čilijeve omake Pekočko.

Ekološka kmetija Jenko - najboljši podjetnik v kmetijstvu

Od konca aprila, ko so na festivalu oranžnih vin v Izoli pripravili prvo pokušnjo dimljenega oljčnega olja znamke Jenko, to navdušuje vrhunske kuharje in ljubitelje dobre hrane. Pohvalil ga je Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu, uporabljata ga že Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Uroš Štefelin iz Vile Podvin. Razvil ga je Peter Pelicon, ki s partnerko Jasno Jenko prevzema vodenje ekološke oljkarske kmetije Jenko iz Bertokov nad Koprom. Tako dober odziv jih je presenetil, saj je dimljeno olje le spremljava njihovih vrhunskih ekstra deviških oljčnih olj, po katerih so najbolj znani.

Dimljeno oljčno olje je v osnovi couvee, ki je iz mešanice več sort oljk. »Ideja o dimljenem olju je stara 11 mesecev. Takrat sta nas obiskala prijatelja, ki ustvarjata čilijeve omake znamke Pekočko. Ko nam je dež pokvaril piknik, sta me izzvala z vprašanjem, ali ni nič dimljenega olja, da bi poustvarili okus in vonj po pikniku,« pravi Pelicon.

Začel je razvijati idejo in iskati recept, kako bi z naravnim dimom, ki deluje kot konzervans, zadimil oljčno olje. Po številnih poskusih je prišel do hladnega dimljenja. Dimljenje traja en teden, podrobnosti postopka pa ne razkriva. Pri razvoju intenzivnosti okusa mu je pomagal chef Daniel Pirc.»V Evropi sem doslej našel dva ponudnika dimljenega oljčnega olja, mi smo tretji,« dodaja Pelicon. Ekološki certifikat, ki ga imajo vsa Jenkova oljčna olja, je že razširil tudi na dimljeno olje. »S tem dokazujemo, da arome po dimu ne dobimo z dodajanjem kemičnih okusov dima,« poudarja.

Tako kot vrhunsko oljčno olje se tudi dimljeno uporablja po kapljicah – kot začimba. Obogati okus mesnih jedi, denimo bifteka, telečjega hrbta ali rostbifa, popestri pa tudi nežno špargljevo juho.

Njihovi aduti so sortno olje istrska belica in leccino, sortni izbor couvee in aromatizirano oljčno olje s pomarančo ali limono, za katero uporabljajo sveže ekološko sadje. Od leta 2011 imajo za olja ekološki certifikat. Vsa Jenkova olja so ekstra deviška, hladno stiskana in z zaščiteno označbo porekla. Njihovo olje so v svetovnem vodniku oljčnih olj Flos Olei dvakrat uvrstili med prvih 20, kar drugim našim oljkarjem še ni uspelo.

Medeno testo za hitro pripravo iz podjetja Perger 1757 - najbolj inovativno živilo

Družinsko podjetje Perger 1757 iz Slovenj Gradca je februarja dalo na trg ekološko medeno testo za hitro pripravo ekoloških medenjakov v domači kuhinji. Z njimi ciljajo tudi na gostince in se že povezujejo z najboljšimi restavracijami. Računajo tudi na izvoz, ki jim trenutno prinese petino prihodkov. Z medenim testom bi radi ta delež povečali in poleg v trgovine prodrli še v vrhunske restavracije na tujem.

Iz ekološkega medenega testa, ki ga ponujajo v 450-gramski embalaži, lahko v nekaj minutah spečemo čisto prave Pergerjeve ekološke medenjake, ki so dobrega okusa in zdrava sladica obenem. »Medeno testo smo razvili za družine, ki cenijo zdravo hrano. Upoštevali smo tudi moderne prehranske smernice in priljubljenost izdelkov 'naredi sam',« pravi Lucian Perger, mladi direktor podjetja, ki nadaljuje 250-letno družinsko tradicijo.

Medeno testo in embalažo zanj so razvijali kar dve leti. V tem času so dobili idejo, da bi prodajo s trgovin razširili še na gostince, saj jim je hitra priprava še pomembnejša. »Z najboljšimi slovenskimi restavracijami se že povezujemo, sicer pa je medeno testo zaradi preprostega postopka peke namenjeno vsem ljubiteljem zdravega in medenega,« razlaga Perger. Predstavili ga bodo tudi mladim mamam, ki iščejo kakovostno lokalno hrano. Naprodaj je v Mercatorju, ljubljanski Nami, Hoferju in trgovinah z ekološko hrano.

V teh trgovinah že prodajajo svoje ekomedenjake in zadnje leto tudi ekološke žele bombone, ki jih sladijo z medom, ne vsebujejo pa želatine, laktoze, glutena in umetnih barvil. Podjetje Perger 1757 je najbolj znano prav po ekoloških medenjakih, ki jim edini na svetu dodajo pravi matični mleček, cvetni prah in propolis. Poleg ekološkega medu vsebujejo še ekološko pšenično in pirino polnozrnato moko, mešanico slovenskih začimb, pepeliko – to je rahljalno sredstvo kalijev karbonat – in izvirsko vodo izpod Pece.Ne vsebujejo pa jajc, mleka in olja.Delajo jih po 250 let starih družinskih receptih in postopkih.Medenjake izvažajo v Nemčijo, Avstrijo in Švico. Svoje mesto imajo v prestižni vele­blagovnici KaDeWe v Berlinu, v igri je bil tudi londonski Harrods.

Unikatne čijileve omake Pekočko - najboljši domač izdelek po izboru porabnikov

Mojca Kravina in Žiga Rajić iz čilijev, ki jih pridelata na svojem vrtu in s pomočjo dveh kooperantov, že tretje leto ročno kuhata čilijeve omake z dodatki. Pod blagovno znamko Pekočko ponujata osem omak, čilijev pesto in moštardo. Ta je primorsko-italijanska različica čatnija, ki ima sladko-pekoč okus in sodi med bolj blage Pekočkove zvarke.

Balkansko divji, eno od njunih osmih omak, so lani na enem od festivalov izbrali za najboljšo slovensko klasično omako. Bolečko je njuna najbolje prodajana omaka, ki jo priporočata le najpogumnejšim, saj jo kuhata iz dveh najmočnejših vrst čilijev – caroline reaper in trinidad moruga scorpion, vsebuje pa tudi med, viski laphroaig, kurkumo in datlje za zgostitev.

Do posla z unikatnimi pekočimi omakami ju je pripeljala ljubezen do kuhanja in čilijev, gurmanske in pekoče hrane. Pa tudi to, da v trgovinah nista našla dovolj aromatičnih čilijevih omak. Ali so bile suho pekoče ali prepolne kisa, škroba in raznih umetnih konzervansov, pravita.

Uživata v kombiniranju okusov, svežih sestavin in aromatičnih začimb, kot so timurski poper, bai malam in poper »pasijonke«, ki jih kupujeta v Parizu, saj jih pri nas ni. V eni od omak so slive in rdeča pesa, v drugi marelična marmelada, ki sta jo seveda skuhala sama, ter drugo sadje. Kot že rečeno, nekaj čilijev vzgojita sama. Omake sladita večinoma z medom, zgostita pa s kurkumo, datlji in čokolado ali jih kuhata dlje. Za zgoščevanje ne uporabljata moke in škroba, vsi njuni izdelki so brez glutena, nekaj je tudi primernih za vegane. Omake obogatita z ekstra deviškim oljčnim oljem znamke Jenko. Za bolj izrazito aromo in vonj jim dodajata tudi marelično žganje in laphroaig.

Od srede lanskega oktobra je Pekočko naprodaj tudi v izbranih špecerijah v Parizu, zadnji mesec pa tudi v prvi trgovini na Hrvaškem. »V Parizu prodava več omak kot v Sloveniji,« pravita Mojca Kravina in Žiga Rajić, ki že razvijata nove izdelke iz čilijev, med drugim tudi bombone in sirup za koktejle. Pekočko je naprodaj na istoimenski Facebook strani in v spletni trgovini ter ponekod v Mariboru, Celju, Ljubljani, Kranju in na Bledu.