Tans: »Sodelovanje je vgrajeno v naše gene«

Čas branja: 1 min
15.06.2017  11:57  Dopolnjeno: 15.06.2017 11:58
S sodelovanjem med vsemi členi v prehranski verigi je Nizozemska postala največja izvoznica paradižnika, cvetja, semenskega krompirja, čebulic in čebule. Kako poteka to sodelovanje, je danes na 4. Agrobiznisovi konferenci govoril Raymond Tans, nizozemski strateg za kmetijsko politiko, ki slovenskemu kmetijstvu svetuje, kako bi OP vzpostavili tudi pri nas.
Tans: »Sodelovanje je vgrajeno v naše gene«
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Raymond Tans dodaj

»Sodelovanje je potrebno v boju proti vodi in je osnova našega uspeha. Vemo, da potrebujemo drug drugega, da preživimo. Sodelovanje je vgrajeno v naše gene«, je Raymond Tans v uvodu svojega nastopa na 4. Agrobiznis konferenci poudaril pomen kooperativ oz. organizacij proizvajalcev (OP). Na Nizozemskem namreč kar 70 % celotne kmetijske proizvodnje tržijo OP-ji.

2 kooperativi nizozemskih cvetličnih dražb imata kar 97-odstotni tržni delež nizozemske proizvodnje in zajemata kar 52-odstotni svetovni delež trgovine s cvetjem. Vključujeta 4000 članov/lastnikov, 2000 nečlanov dobaviteljev in 2500 posrednikov. Člani, ki so plačani v tednu dni, so lastniki in zastavljajo politiko poslovanja, uprava pa je zadolžena za njeno implementacijo. »Člani so obvezani prodati 100 % svoje proizvodnje preko OP-ja, saj je idejo sodelovanja potrebno spoštovati. Če prodajo izven, bodo izključeni«, pravi Tans.

OP združuje nabavo z namenom doseganja boljše tržne moči in posledično boljših cen, omejuje tržna tveganja in krepi položaj proizvajalcev v prehranski dobavni verigi, je modern in učinkovit način za trajnostno proizvodnjo ... Tans poudarja, da ima članstvo v OP-ju veliko prednosti, in čeprav ni edina rešitev, jo je potrebno imeti v mislih: »Najprej bodite podjetnik, potem pa ste iz pragmatičnega razloga lahko del OP-ja, da bo to bolje za vaš posel.«

Pogovor Petre Šubic z Raymondom Tansom o vlogi zadrug in tako imenovanih organizacij proizvajalcev (OP) si lahko preberete na portalu Agrobiznis.


Več iz teme: