Židan: »Največji premik v zadnjih letih je, da ne govorimo več o panogi zgubarstva«

Čas branja: 1 min
15.06.2017  12:25
»Zelo me veseli, da organizirate te dogodke, ker vnašate v slovenski prostor nekaj, kar ni bilo vedno prisotno: miselnost, da je to tudi gospodarska dejavnost in se je tako tudi potrebno obnašati,« je v uvodu 4. Agrobiznis konference povedal mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Židan: »Največji premik v zadnjih letih je, da ne govorimo več o panogi zgubarstva«
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Dejan Židan dodaj

»Največji premik v zadnjih letih je, da ne govorimo več o panogi zgubarstva. Že nekaj let ustvarjamo dobiček«, je spodbudno začel Židan, ki se je v svojem nagovoru dotaknil različnih vidikov kakovostne slovenske prehrane. Predstavil je znamko Izbrana kakovost Slovenije in poudaril njen dvojni nadzor: ne le preko inšpekcijskih služb, ampak tudi letno nadzorovanje preko certifikacijskih služb. Prvi sektor, ki se je vključil, je bil sektor mleko. »Sektor mleko doživlja neke vrste preporod: v letošnjem letu je rast odkupa surovega mleka od slovenskih kmetij že v tem trenutku 10-odstotna.« In medtem ko se ga je lansko leto kar 40 % izvozilo v tujino, je letos že 70 % predelanega v Sloveniji. »In kar me posebej veseli: Slovenske mlekarne se vse odločajo za slovensko surovino.«

Dotaknil se je tudi dvojnih meril pri kakovosti živilskih izdelkov pod isto blagovno znamko za prodajo na trgih v vzhodni in zahodni Evropi in udeležencem povedal, da prvi rezultati raznovrstnih testiranj, ki so jih opravili, kažejo, da Slovenija ni v skupini držav, ki ji pošiljajo slabšo hrano. »Vendar če nekdo proizvaja slabšo hrano za določene države, je to zame kot Evropejca popolnoma nesprejemljivo«, je Židan ostal kritičen.

Izpostavil je tudi cenovni pritisk na proizvajalce: »Glede na zadnje poročilo varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, nisem zadovoljen. Akcijske prodaje v tem trenutku zelo negativno vplivajo na proizvajalce slovenske hrane.Razumem, da je to pozitivno za potrošnika, nemoralno pa je siliti proizvajalca, da prodaja pod proizvodnimi stroški«, je predstavitev ukrepov na tem področju začel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je opozoril tudi na novoobjavljene razpise na spletni strani ministrstva v skupni vrednosti okoli 110 milijonov evrov.


Več iz teme: