"Zagotovo je tehnološka inovacija, ali je revolucija, pa se bo pokazalo šele sčasoma"

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
11.09.2017  09:17
Mariborčan Mitar Milutinović, ki se z veriženjem podatkovnih blokov že peto leto ukvarja kot doktorski raziskovalec na sloviti kalifornijski univerzi Berkeley, pravi, da ni tako pomembno, kakšna tehnologija je blockchain, ampak kako jo uporabljamo.
Dogajanje okoli blockchaina spodbuja veliko novega razvoja in pritegne veliko talenta. Četudi te inovacije ne bodo obstale v takšni obliki, se bodo prenesle v druge rešitve, med drugim pravi Milutinović.

Obveščaj me o novih člankih:  

V intervjuju za IKT Informator časnika Financ je Milutinović med drugim komentiral trditve, da so bitcoin, ether, še posebej pa blockchain, nova tehnološka revolucija, primerljiva z izumom interneta: "Zagotovo je tehnološka inovacija, ali je revolucija, pa se bo pokazalo šele sčasoma" je poudaril v pogovoru o 'vroči' tehnologiji blockchain. Poudaril je, da je "predvsem zanimiva z vidika obljube decentraliziranega delovanja brez posrednikov, ki bi jim morali zaupati."

Blockchain bo tudi glavni igralec brezplačnega dogodka Kako bo blockchain spremenil finančno industrijo, ki ga 19. septembra v Ljubljani organizira Poslovna akademija Finance v sodelovanju s Cofound.it, Iconomi in KD skladi.

Tudi o tem, kako lahko blockchain pomaga bankam, zavarovalnicam in borzam, in kako lahko ogrozi njihove ustaljene poslovne modele, je Milutinović razmišljal v pogovoru s Suhadolnikom: "Te industrije se trenutno spogledujejo z blockchainom predvsem skozi variacijo te tehnologije, v njej je identiteta sodelujočih znana, število sodelujočih omejeno, relacije med podjetji pa urejene s pogodbami. Njihove načine delovanja ogroža predvsem konkurenca, ki se ji ni treba držati istih regulativnih zahtev in lažje vpeljujejo inovacije. Kaj se bo zgodilo s podjetji, ki gradijo svoje ponudbe na blockchainu, bomo videli, ko se bodo morala soočiti z realnostjo regulacije, na primer z zahtevo po preprečevanju financiranja teroristov. V vsakem primeru pa je za podjetja večja konkurenca tudi dobra. V teh panogah je bilo veliko premalo inovacij, pogosto tudi ciljajo le velike stranke, ne pa tudi malih."

Celoten intervju Gorazda Suhadolnika z Mitarjem Milutinovićem, Mariborčanom, ki se z veriženjem podatkovnih blokov že peto leto ukvarja kot doktorski raziskovalec na sloviti kalifornijski univerzi Berkeley, si preberite na portalu IKT Informator Finance.