Oglasno sporočilo

10 let kasneje: kaj se lahko naučimo iz preteklih finančnih kriz?

Čas branja: 1 min
14.09.2017  22:03
Od začetka globalne finančne krize je minilo 10 let. Posledice so se v naslednjih letih izkazovale predvsem v nezaupanju vlagateljev. Ti so svoje naložbe previdno zadrževali v manj tveganih naložbenih razredih, kot so depoziti, čeprav je bila obrestna mera v teh v zadnjem obdobju skoraj nična. Bi lahko ravnali drugače?
10 let kasneje: kaj se lahko naučimo iz preteklih finančnih kriz?

Katja Bogataj Kopriva, KD Skladi

Evropske institucije in države članice so sprejele vrsto ukrepov in po 10 letih lahko rečemo, da so se odločni ukrepi obrestovali, saj danes gospodarstvo Evropske unije raste že peto leto zapored, banke so trdnejše, brezposelnost je na najnižji ravni od leta 2008, javne finance so v boljšem stanju in naložbe se spet povečujejo, denarja v obtoku je veliko in tudi v Sloveniji se splošni občutek ljudi, da lahko več trošijo, utrjuje. To pa tudi pomeni, da postajajo bolj pogumni, si pa ne želijo, da bi postali manj previdni.

Zadnje čase opažamo, da se ponovno pojavljajo navedbe o možnih pokih balonov, tako na strani dobro poznanih investicijskih razredov (delnice, delniški skladi, obveznice in obvezniški skladi), kot tudi na strani novo prihajajočih investicijskih razredov, med katere nekateri štejejo na primer kripto valute. Ob vsem tem pa je dobro vedeti, da so vsi investicijski trgi (tudi trgi nepremičnin, umetnin, žlahtnih kovin ter drugi) nagnjeni k ciklom, tako pozitivnim kot negativnim, saj je bistvo vseh investicijskih razredov zaupanje v njihove izdajatelje oziroma v njihovo zmožnost, da izpolnijo obljube. Ko zaupanje v izdajatelja izgine, se cena izdanih investicijskih razredov močno zniža ali pa jih nihče ne želi kupiti. Rečemo, da postanejo nelikvidni. In ko pride do množičnega pojava izgube zaupanja, lahko govorimo o finančni krizi ali o možnem poku balona nekega investicijskega razreda.

In kaj se lahko iz preteklosti naučimo? Vedno znova in ne glede na naložbeni razred je pomembno, da sledimo določeni strategiji varčevanja. To smo v KD Skladih strnili v zlata pravila varčevanja, ki si jih splača vselej zapomniti.

  • Načrtno varčujte.
  • Ne lovite dna in vrha tečajev, a izkoristite priložnosti
  • Razpršite svoja sredstva
  • Preverite, komu zaupate v upravljanje svoja sredstva
  • Preverite stroške
  • Redno spremljajte svoje naložbe.