Balashevich: To ni investicijski nasvet

Čas branja: 3 min
19.09.2017  22:31
Ustanovitelj Santimenta, platforme za kriptotrge, ki je januarja pravilno napovedal, da bo kriptosvet letos doživel pravi razcvet, je bil uvodni govorec konference Kako bo blockchain spremenil finančno industrijo. Na dogodku je bila med drugim izpostavljena tudi regulacija kriptosveta. Manjkali niso niti nasveti za varno hranjenje kriptovalut.
Balashevich: To ni investicijski nasvet

Obveščaj me o novih člankih:  

Brezplačni dogodek v organizaciji Poslovne akademije Finance je privabil veliko število udeležencev, od katerih jih po štetju Karpischeka (soustanovitelja Etherisca) približno polovica že ima v lasti kriptovalute.

Uvodničar Maksim Balashevich je poudaril, da bistvo blockchaina ni samo v tehnologiji, da ima tudi druge pomembne vidike družbene in ekonomske vrednosti. Še pred tem je izpostavil pomen tokenov, ki da jih ne gre podcenjevati, saj postajajo vse pomembnejši, a jih ne omogočajo vse platforme. 'Prerokovalec' prihodnosti blockchaina je še pozval udeležence, naj poizkusijo in se učijo iz napak – kot se je tudi on. Imate še pol leta do dve leti časa do nastanka novih modelov na podlagi tehnologije blockchain, je napovedal Balashevich, ki pravi, da bodo po tem obdobju velik del trga finančnih storitev pospešeno prevzemali novi igralci, ki bodo pravočasno razvili produkte na podlagi te tehnologije. Izzvan k oceni prihodnje rasti na kriptotrgih je odgovoril previdno in s pogostimi opombami, da ne gre za investicijski nasvet. »Del trga sicer misli, da pojav regulacije ne more zamajati vrednosti kriptovalut, jaz pa menim, da bi pojav regulacije lahko vodil v razprodaje na borzah. Regulacija bi zaviralno delovala na sam razvoj kriptosveta, to pa bi se pokazalo v kratkotrajni recesiji. Kdor verjame v takšen razplet dogodkov, naj ima prihranke v denarju in pripravi načrt za vstop v primeru upadov. Ko bodo vsi pesimistični, ko bo prevladujoče mnenje, da je s kriptosvetom konec, pa je čas, da se opogumite za nakupe,« pravi Balashevich, ki je podal tudi nasvet glede pravočasne prodaje.

Na svojo kriptoindustrijo ponosni kot na svojo košarkarsko ekipo?

Regulativi v blockchainu je dogodek namenil tudi posebno pozornost. V pogovoru z Juretom Ugovškom (Finance) so trenutno stanje in prihodnje obete povzeli odvetnik Nejc Novak, namestnik direktorja ATVP Primož Damjanovič ter namestnica direktorja oddelka Plačilni in poravnalni sistemi v Banki Slovenije Anja Rijavec Uršej.

Damjanovič je omenil zadrego regulatorjev po vsem svetu: »Trenutno je regulacija postavljena za druge poslovne modele in tehnologija jih prehiteva.S tem imajo vsi regulatorji po svetu težave«, vendar je dodal, da se v zadnjem času s tem intenzivno ukvarjajo. »Skorajda na dnevni ravni se srečujemo z novimi inovativnimi modeli, ki jih ni mogoče dati v že definiran predalček«, je povedala tudi Rijavec Uršejeva, ki je ob tem dodala, da se tehnologija in z njo povezani poslovni modeli in nove storitve tako hitro razvijajo, da bodo morali razmisliti o načinu, na katerega je doslej potekala regulacija, in se morda odločiti za novo pot. (Ne)fleksibilnost je poudaril tudi Damjanovič, ki je primerjal evropski in ameriški sistem priprave regulacije, pri čemer je prvi zelo demokratičen in ima posledično zelo natančno določena pravila igre, ki nacionalnim institucijam ne dajejo veliko prostora, drugi pa ima bistveno več pooblastil. »Manjka nam fleksibilnosti.«

Novak je sicer oba regulatorja pohvalil: »ATVP in Banko Slovenije je potrebno pohvaliti, ker so v zadnjih mesecih temu vprašanju posvetili veliko internih resursov. Vsak subjekt na trgu si želi izobraženega regulatorja in predvsem ATVP in Banka Slovenija pri nas to kažeta«.

Prvi korak k ureditvi tega področja Damjanovič vidi v samoregulaciji: »Ponavadi se začne s samoregulacijo, ker želijo nekateri odstopati, iti naprej. Sledila bo regulacija, ki bo zagotovo postavljena na nivoju Evropske komisije. In potem bo prišlo do krčenja te industrije«, 'prečiščenje in normalizacijo' napoveduje Damjanovič.

Tudi Rijavec Uršejeva možno pot naprej vidi v samoregulaciji, hkrati pa poudarja pomen zaupanja: »Težko je napovedati, kaj se bo zgodilo. Samoregucija je gotovo ena od poti, ki pokaže tudi regulatorjem, kako lahko delamo. Marsikaj bo odvisno tudi od reakcij splošne javnosti, kako se bo ta odzivala na nove poslovne modele in dogodke, kako se bodo uveljavljeni finančni ponudniki prilagodili na novo stanje. Zaupanje je v finančnih storitvah ta ključna stvar.«

O zaupanju je govoril tudi Novak: »Zelo slabo je, da se zadnje čase v medijih pojavljajo naslovi kot na primer '20 milijonov v 5 minutah'. Ta industrija se že od začetka otepa očitkov, da gre za pranje denarja, zdaj pa še teh, da gre za lahek denar. Po mojem mnenju ni nič od tega.« Prihodnost – za kriptoindustrijo in Slovenijo – Novak vidi svetlo: »EU je za blockchain zelo odprta. Če želimo mi kot Slovenija biti uspešni, so naši prvi konkurenti vse druge države EU. Nenazadnje je to polmilijardni trg, ki je večji od ZDA. Mislim, da mora biti fokus naše države, da deluje v tej smeri.« Ocenjuje, da bomo v naslednjih letih videli prve propadle projekte v blockchainu , »tiste, ki so jadrali na valu navdušenja, brez vsebine«. Številna pravna vprašanja se bodo razjasnila, Slovenci pa bomo na svojo kriptoindustrijo in podjetja tako ponosni kot na svojo košarkarsko ekipo.