Oglasno sporočilo

Kaj prinaša letošnja jesen na področju spodbud Eko sklada

Čas branja: 1 min
20.10.2017  15:07
Kaj prinaša letošnja jesen na področju spodbud Eko sklada
Foto: Jasna Ariana Starc

Celovita obnova stavbe, toplotna izolacija fasade, vgradnja toplotne črpalke… Eden izmed dejavnikov, ki pomembno vplivajo na končno odločitev strank za izvedbo katere koli naložbe, je tudi njena cena. Ta lahko postane bistveno dostopnejša s pomočjo spodbud Eko sklada, ki krijejo razliko med standardno in nadstandardno okoljsko naložbo.

Trenutno so na voljo zelo ugodni krediti ter nepovratna sredstva, slednja za občane in občine, za podjetja pa za energetske preglede in nakup novih električnih vozil. Občanom je na voljo tudi brezplačno energetsko svetovanje (www.ensvet.si). Sredstva za spodbude Eko sklada so v zadnjem obdobju zagotovljena v zadostni meri, tako da se dodeljujejo brez prekinitev. Nepovratna sredstva občanom so na voljo za naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti: solarne ogrevalne sisteme, sončne elektrarne za samooskrbo, kurilne naprave na lesno biomaso, toplotne črpalke, priključitev starejše stavbe na daljinsko ogrevanje, plinske kondenzacijske kotle, vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken, toplotno izolacijo fasade, strehe ali stropa, prezračevanje, skoraj nič-energijske stavbe in nakup električnih vozil. Ob tem je pomembno še, da so na voljo višja nepovratna sredstva za naložbe obnove stavbe na določenih območjih z prekomerno onesnaženostjo zraka in za izvedbo najmanj treh ukrepov hkrati ter za socialno ogroženo prebivalstvo.

Za občine pa poleg ugodnih kreditov ponujajo nepovratna sredstva za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena (šole, vrtce, telovadnice, knjižnice, …), za nakup novih vozil za javni potniški promet in za nakup električnih vozil.