Savona: Glavna težava EU je v veliki razpršenosti načina življenja Evropejcev

Čas branja: 1 min
26.10.2017  08:00
Je EU obljubljena dežela ali puščava?
Savona: Glavna težava EU je v veliki razpršenosti načina življenja Evropejcev
Foto: Simon Dawson/Bloomberg

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V intervjuju za Finance je Paolo Savona, zaslužni profesor ekonomije in nekdanji italijanski minister za industrijo, generalni direktor Konfederacije italijanske industrije, generalni sekretar za ekonomski načrt in generalni direktor za evropske politike italijanske vlade, ki bo na letošnji Poslovni konferenci Portorož skupaj z ekonomistom Mojmirjem Mrakom, razpravljal o tem, ali je EU obljubljena dežela ali puščava, med drugim spregovoril o prihodnosti EU in njenih težavah.

»Nemčija bo več vlagala v vojaške zmogljivosti v okviru Nata ter postala politični vodja EU v svetu, v katerem se spreminjajo družbene funkcije v smeri od izboljševanja blaginje k novi vojaški tekmi, nemško-francoska os, temelječa na francoski vojaški moči, bo štela manj. Narava EU se bo spremenila v tem smislu, da bo namesto pudarjanja evropske suverenosti v trgovinskih odnosih in denarni politiki prešela do premikov k nemški politični hegemoniji. To bo ustvarilo trenja, ki Evropski uniji niso v prid«, Savona napoveduje prihodnje desetletje za EU.

V zvezi s priložnostmi, ki jih ponuja digitalizacija, pa izpostavlja pomen evropske kulture in razpršenosti načina življenja Evropejcev: »Države članice EU ne zagrabijo vseh priložnosti, ki jih umetna inteligenca ponuja inovatorjem in uporabnikom. Seveda so izjeme, a evropska kultura je taka, da meni, da roboti ali matematični protokoli ne morejo zamenjati človeka. Evropa je moderna le znotraj natančno določenih meja. Glavna težava EU je v veliki razpršenosti načina življenja Evropejcev. Le s skupnim evropskim šolstvom bi lahko presegli ta manko, a ga ni predlagala še nobena država članica.«

Celoten intervju Špele Mikuš s Paolom Savono si lahko preberete na spletni strani Financ.


Več iz teme: