Na Okoljskem srečanju: dobre prakse in kako do denarja za okoljske projekte

Čas branja: 1 min
02.11.2017  13:56
Okoljsko srečanje 2017 bo potekalo pod naslovom »Odličnost, inovativnost in učinkovitost v praksi – okolju prijazni projekti v Sloveniji in tujini«
Na Okoljskem srečanju: dobre prakse in kako do denarja za okoljske projekte
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  

LIFE je največji evropski finančni mehanizem evropske komisije, namenjen izključno ukrepom za varstvo okolja, ohranjanje narave, blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, več o njem pa boste izvedeli na tradicionalnem Okoljskem srečanju Financ, ki bo 9. novembra letos. Kot piše Borut Hočevar, urednik priloge Okolje in energija, Časnik Finance, je bila okvirna višina sredstev v podprogramu Okolje v obdobju 2014–2017 za Slovenijo okrog 25 milijonov evrov za tradicionalne projekte. V obdobju 2018–2020 pa bodo dodelitev nacionalnih sredstev opustili, izbira projektov bo temeljila izključno na ustreznosti. Tudi v podprogramu Podnebni ukrepi v obdobju 2014–2020 ni nacionalnih sredstev, projekte prav tako izbirajo izključno na podlagi ustreznosti.

Kdo se lahko prijavi v program LIFE in katera so ciljna področja, bo na srečanju razložila Tatjana Orhini Valjavec z ministrstva za okolje. Ana Mladenovič iz ZAG bo predstavila projekt LIFE RusaLCA, remediacijo vode iz malih čistilnih naprav z nanodelci in vnovično uporabo očiščene vode ter blata iz procesa čiščenja, Neža Finžgar iz ljubljanskega podjetja Envit bo predstavila projekt LIFE ReSoil, prikaz inovativne tehnologije pranja s strupenimi kovinami močno onesnaženih vrtnih tal, predstavnik podjetja Salonit pa bo povedal, kako priti od zamisli do prijave projekta na razpis LIFE.

Na dogodku bodo predstavljene tudi številne dobre prakse slovenskih podjetij pri varovanju okolja: projekti podjetja Riko v tujini, okoljska odličnost Celjskih mesnin, mednarodno sodelovanje Iskraemeca, rešitev za ogrevanje stavb DOLB v Posočju, sodelovanje znanosti in gospodarstva pri razvoju oken Wintherwax družbe M Sora - podjetje je s svojimi okni zmagalo na Okoljskem razpisu Financ in potem sodelovalo na podobnem evropskem razpisu, kjer so dosegli velik uspeh z uvrstitvijo med finaliste. Predstavljeni bodo tudi izzivi: Gorenjev pri zmanjševanju porabe energije, vode in odpadkov. Predstavnik ljubljanske energetike pa bo razložil izzive pri sistemu daljinskega ogrevanja.

Časnik Finance in Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, bosta na Okoljskem srečanju podelila tudi okoljske nagrade, in sicer v kategorijah Okolju prijazno podjetje, Okolju prijazen izdelek, postopek ali storitev, ter Mednarodno okoljsko partnerstvo. Zmagovalci kategorij se bodo lahko leta 2018 potegovali za nagrade evropske komisije, direktorata za okolje, imenovane European Bussines Awards for the Environment.

Udeležba na dogodku je brezplačna, a je zanjo potrebna predhodna prijava.