V Šentrupertu zalivajo vrtove s posebno očiščeno komunalno odpadno vodo

Čas branja: 1 min
11.11.2017  08:10  Dopolnjeno: 11.11.2017 08:12
Projekt Life RusaLCA – remediacija vode iz malih čistilnih naprav z nanodelci in vnovična uporaba očiščene vode ter blata iz procesa čiščenja – živi v občini Šentrupert. Tako očiščeno vodo so tamkajšnji prebivalci tekom letošnje suše že lahko uporabljali za zalivanje.
V Šentrupertu zalivajo vrtove s posebno očiščeno komunalno odpadno vodo
Foto: amenic181

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Partnerji projekta smo presodili, da lahko nekaj naredimo na področju malih čistilnih naprav, ki čistijo odpadno komunalno vodo, ki pride iz gospodinjstev, pravi Ana Mladenović z ZAG Ljubljana, ki je na Okoljskem srečanju 2017 predstavila edinstven okoljski projekt RusaLCA, ki je bil delno financiran iz programa Life. Današnja praksa je namreč takšna, da se ta voda ne sme ponovno uporabiti , saj ni očiščena do te mere, da bi jo lahko varno uporabljali. Vsebuje težke kovine, bakterije in veliko organskih onesnažil, kot so plastifikatorji in farmacevtske učinkovine. Projekt RusaLCA si namreč prizadeva vodo, ki je očiščena v mali čistilni napravi, dodatno očistiti s pomočjo nano remediacije, tehnologije čiščenja z delci ničvalentnega železa.

Kot zagotavlja Mladenovićeva, je postopek popolnoma varen: »Železovi nanodelci niso nevarni, ker se sprimejo v večje skupke, ki se potem usedejo v blato na dnu bazena in potem tudi kemijsko niso več reaktivni«. V remediirani vodi tako niso prisotni.

Postopek je bil že izveden v moderni, napredni občini Šentrupert, ob potoku Bistrica, pojasnjuje Mladenovića, ki dodaja, da so imeli srečo, da so ravno v tej občini načrtovali izgradnjo male čistilne naprave in tako so dobili priložnost, da nanjo priklopijo svojo napravo – s ciljem prihraniti 30 % pitne vode.

Tako očiščena voda ustreza kriteriju za zalivanje. »V resnici smo naredili vodo za pitje«, pravi predstavnica projekta, a ker so vedeli, da te vode ne bo nihče pil, saj bi bilo potrebno za to odpraviti trdno vkoreninjene predsodke o odpadni vodi, so se odločili, da bodo optimizirali proces tako, da bo voda primerna za zalivanje, ne pa tudi za pitje, s tem pa so zmanjšali tudi strošek remediacije.

Tekom letošnje suše so prebivalci občine Šentrupert to vodo že lahko uporabljali za zalivanje, z njo se je obdeloval tudi beton v betonarni, ki stoji v neposredni bližini. V času, ko ni potrebe za zalivanje, bodo s to napravo preizkušali še druge načine uporabe, v poletnem času pa jo bo še naprej uporabljala občina Šentrupert.


Več iz teme: