Večina tega, kar je prej bilo službena pot, bo po novem napotitev

Čas branja: 1 min
17.11.2017  10:49
Večina tega, kar je prej bilo službena pot, bo po novem napotitev
Foto: anyaberkut

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
A1 dodaj
Tanja Magister dodaj
BDO Svetovanje dodaj
Grega Malec dodaj

Februarja je bil sprejet novi zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki prinaša spremembe, vezane na napotitev delavcev na delo v tujino, vpliva na obravnavo službenih potovanj, določa pogoje in postopke za pridobitev obrazca A1 ter ureja pravila razveljavitve in odprave obrazca A1.

»Prinaša predvsem eno bistveno spremembo, in sicer po eni strani na novo definira, kaj je to službena pot, po drugi strani pa, kaj je to napotitev. Prej smo bili navajeni, da je službena pot nekaj krajšega, ko gremo nekam v imenu svojega delodajalca, tam nekaj naredimo in pridemo nazaj. Napotitev pa je nekaj daljšega, običajno več kot tri mesece, tam se vključimo v delovni proces nekega drugeag delodajalca v tujini. Zdaj se to nekako redefinira: Večina tega, kar se je prej smatralo kot službena pot, se po novem smatra kot napotitev. Z izjemo raznih poslovnih sestankov«, razlaga davčna svetovalka Tanja Magister. Podjetja se lahko v tem trenutku pripravijo tako, da ko se dogovarjajo za bodoče posle, v to vračunajo, da bodo morda stroški izvedbe tega projekta oz. posla bistveno višji, kot so morda sprva v začetku predvideli, opozarja Magistrova.

Več o tem pa tudi, s kakšnimi težavami se utegnejo soočiti podjetja, si oglejte v spodnjem videoposnetku:

Tanja Magister, davčna svetovalka v družbi BDO Svetovanje, bo skupaj z Gregom Malcem, sekretarjem na Ministrstvu RS za delo, družino in socialne zadeve, 23. novembra vodila seminar Kaj prinaša novi zakon o napotitvi delavcev v tujino. Seminar bo obravnaval tudi kmalu potrjene spremembe ZDoh-2S, ki vsebujejo novosti pri dohodninski obravnavi dohodkov izplačanih delavcem, napotenim na delo v tujino. Tako novi zakon o čezmejnem izvajanju storitev kot tudi dohodninske spremembe bodo začele veljati 1. januarja 2018.


Več iz teme: