Danci pri robotiki stavijo tudi na zdravstvo

Čas branja: 1 min
21.11.2017  08:00
Poleg zdravstvene oskrbe sta najpomembnejša sektorja v RoboClusterju, danski inovacijski mreži, industrijska proizvodnja in kmetijstvo. Vodja RoboClustra Bjarke Falk Nielsen bo konec novembra govoril tudi na Poslovni konferenci Portorož.
Danci pri robotiki stavijo tudi na zdravstvo
Foto: Osebni arhiv

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Danski grozd RoboCluster, nacionalno inovacijsko mrežo, ki združuje znanje s področja raziskav, razvoja in oblikovanja robotike, je leta 2002 ustanovilo ministrstvo za znanost in inovacije na pobudo Univerze v Odenseju, mestne občine in ladjedelnice Lindø, ki je bila, kot pravi vodja grozda Bjarke Falk Nielsen, že takrat odlična v robotskih rešitvah.

Ena od pomembnejših panog, na katero stavijo Danci pri robotiki, je zdravstvo. V okviru RoboClustra trenutno raziskujejo možnosti uporabe industrijskih robotov pri rehabilitaciji različnih poškodb, povzročenih na primer s krvnimi strdki (pri kapi). Projekt Patient@home, ki temelji na industrijskem robotu universal robotrainer, se osredotoča na možnosti uporabe industrijskih robotov pri rehabilitaciji oziroma na izvajanju ponavljajočih se vaj kot učinkovitem načinu, da se možgani poškodovanega naučijo nadzirati paralizirane mišične skupine in s tem počasi napredujejo k izboljšanemu delovanju.Zelo pomemben je tudi projekt Hospital@Home, raziskava metod zdravljenja akutno in kronično bolnih starejših na domu. S staranjem danskega prebivalstva se namreč zmanjšuje število razpoložljivih postelj v bolnišnicah.

Poleg zdravstvene oskrbe sta najpomembnejša sektorja v RoboClusterju industrijska proizvodnja in kmetijstvo. Z raziskovalnim in razvojnim projektom, ki ga vodijo na Univerzi Aalborg, poskušajo slediti vladni odločitvi za zmanjšanje uporabe pesticidov v kmetijstvu. V ta namen gradijo majhne avtonomne helikopterje, ki bodo zbirali podatke o plevelih na poljih in jih posredovali mobilnim robotom ter kmetom, ki bodo upravljali učinkovit, stabilen in varen sistem na obdelovalnih površinah.V drugem kmetijskem projektu grozda RoboCluster se ukvarjajo z varnostjo avtonomne kmetijske opreme. Cilj projekta SAFE (Safer Autonomous Farming Equipment) je razvoj avtonomne kmetijske mehanizacije, ki bo sposobna pobrati zeleno biomaso in gojiti vrste posevkov, ne da bi pri tem povzročala kakršnokoli varnostno tveganje za živali in ljudi.

»V 15 letih smo v grozdu RoboCluster izpeljali 50 projektov,« pravi Nielsen. Trenutno je najbolj vroč demonstracijski projekt AutomationsBoost (Krepitev avtomatizacije), z njim pa želijo zvišati stopnjo inovativnosti in avtomatizacije v malih in srednjih podjetjih na jugu Danske. »To bomo dosegli z izvajanjem inovacijskih povezav med malimi in srednjimi podjetji, ki potrebujejo avtomatizacijo, dobavitelji avtomatizacijskih rešitev in institucijami znanja,« napoveduje vodja RoboClustra. Nielsnu lahko 30.novembra prisluhnete na Poslovni konferenci Portorož.

Objavili smo del prispevka Kako Danci razvijajo robote in jih spravljajo v življenje avtorja Gorazda Suhadolnika, ki je v celoti objavljen na spletnem portalu Manager.


Več iz teme: