Gašperšič: »Verjamem, da bo prvi vlak po drugem tiru peljal leta 2025«

Čas branja: 1 min
24.11.2017  13:02
Gašperšič: »Verjamem, da bo prvi vlak po drugem tiru peljal leta 2025«
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Na Brdu pri Kranju v organizaciji Financ in Advantage Austria poteka poslovno-logistična konferenca Premikamo Slovenijo, ki sta jo odprla slovenski in avstrijski minister za infrastrukturo oz. promet, Peter Gašperšič in Jörg Leichtfried.

Minister Gašperšič je izpostavil uspešen septembrski referendum o drugem tiru, kar bo omogočilo nadaljni razvoj Luke Koper, Slovenskih železnic ter celotne logistične industrije in povezanih sektorjev gospodarstva, generiralo razvoj tega sektorja in nova delovna mesta. Projekt drugega tira bo, tako Gašperšič, razbremenil tudi ceste. »Verjamem, da bo prvi vlak po drugem tiru peljal leta 2025«, napoveduje Gašperšič, ki je dodal, da bo drugi tir primer, kako morajo biti upravljane naložbe v Sloveniji. Ob tej priložnosti se je za pismo podpore projektu drugi tir zahvalil tudi Republiki Avstriji.

Avstrijski minister za promet, inovacije in tehnologijo Jörg Leichtfried je poudaril dolgo zgodovino uspešnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo ter ključni pomen Luke Koper, ki je za Avstrijo precej večja kot Hamburg in Rotterdam. »Zavedam se dolge zgodovine tega projekta in mnogih ovir na njegovi poti, povezanih tudi s financiranjem«, je povedal Leichtfried in dodal, da ima za to veliko razumevanje, saj se tudi v Avstriji soočajo z zavrnitvami oz. odložitvami nekaj pomembnih projektov. Tako Gašperšič kot Leichtfried sta opozorila na trajnostni vidik logistike, katerega pomemben del je tudi drugi tir.