Umetna inteligenca je nova pošast

Čas branja: 1 min
30.11.2017  15:48
»Vsak čas ustvarja svoje pošasti. Tako mora biti, ker so pošasti naša domišljija, ki nas opominja, da se nekaj dogaja in spreminja«, opozarja Matthias Horx, vplivni nemški futurist in uvodničar 19. Poslovne konference Portorož.
Umetna inteligenca je nova pošast
Foto: Jernej Lasič

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Odkrivanje prihodnosti je stvar orientacije v spreminjajočem se prostoru, ki je trenutno poseljen s kiklopi, velikani in roboti, futurizem opisuje ugleden predstavnik te profesije. »Naši možgani delajo kot stroj prihodnosti, to nam je podarila evolucija. Stroj prihodnosti ustvarja vizije, možnosti prihodnosti, ves čas razmišlja o rešitvah in težavah. Privlačijo ga težave, ki s tem postajajo večje, rešitve pa izginejo tja, kjer domuje strah«, je proces porajanja 'pošasti' predstavil Horx, ki je ob tem podal tudi številne primere izboljšanja splošnega stanja stvari v svetu navkljub prevladujočemu prepričanju v nasprotno.

»Umetna inteligenca je nova pošast, novi kiklop. Prihajajo pa nove pošasti. Vendar so v resnici vse samo troli. Obstajajo samo v naši domišljiji, rastejo samo, če jih hranimo s pozornostjo.« V futurizmu se tem trolom, pošastim na poti izognejo tako, da razmišljajo iz prihodnosti. »Zamislimo si stvari, kakršne bi morale biti čez dvajset, trideset let ter se nato vračamo nazaj. Gre za umetnost pravih vprašanj. Zastavljanje pravih, res zanimivih vprašanj, da se izognemo retoriki problemov, mitu problemov«, še pravi Horx.


Več iz teme: