Izbiramo Tovarno leta!

Čas branja: 1 min
01.12.2017  11:00
Da bi poudarili pomen slovenskih tovarn za blaginjo Slovenije in pomen vodilnih ljudi v proizvodnji za dosežene gospodarske rezultate Slovenije, v Časniku Finance začenjamo projekt Tovarna leta.
Izbiramo Tovarno leta!

Obveščaj me o novih člankih:  
Anton Papež dodaj
Interenergo dodaj
KPMG dodaj
Sibil Svilan dodaj
SID banka dodaj

Promocija dobrih praks in zaslužnih proizvodnih inženirjev

Slovenska industrijska podjetja so lani ustvarila 21,3 milijarde evrov prodaje, kar je skoraj pet milijard več kot v kriznem letu 2009, kažejo podatki slovenskega statističnega urada, ki je v dejavnosti predlanskim naštel blizu 19.500 podjetij.

Na tujih trgih so slovenska industrijska podjetja lani ustvarila 75 odstotkov prodaje, leta 2009 dve tretjini. Zasluga, da slovenski izvozniki ustvarijo skoraj štiri petine slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), gre večinoma prav slovenski industriji in slovenskim tovarnam. Vodstva uspešnih slovenskih tovarn imajo in uresničujejo tehnološko strategijo, ki omogoča uspešno in rastoče poslovanje ter povečevanje konkurenčnosti. Pri tem imajo glavno vlogo vodilni ljudje v proizvodnji, slovenski proizvodni inženirji.

In čeprav imajo zadnji veliko zaslug za to, da uspešna industrijska podjetja v Sloveniji povečujejo prodajo izdelkov in storitev, da tovarne ohranjajo oziroma povečujejo svojo konkurenčnost ter da izvoz pomeni skoraj 80 odstotkov slovenskega BDP, so v poslovni javnosti praviloma neznani.

Kot je še zapisano na spletni strani projekta Tovarna leta, bo ta promoviral dobre prakse uspešnih slovenskih industrijskih podjetij na področju uporabe naprednih tehnologij, digitalizacije, skrbi za okolje in zaposlene ter hkrati dal ime in obraz inženirjem v proizvodnji.

Strokovno žirijo vodi Anton Papež, Interenergo

Nagrado tovarna leta bomo najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelili v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetjih, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta. Nagrajenca bomo izbirali skupaj z uglednim svetovalnim podjetjem KPMG in ob pomoči neodvisne strokovne komisije. Strokovno žirijo za nagrado tovarna leta vodi Anton Papež, direktor družbe Interenergo, v njej pa sodelujejo še Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Barbara Domicelj, vršilka dolžnosti generalne direktorice Microsofta Slovenija, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. S svojimi menedžerskimi izkušnjami bodo žiriji pri pripravah na finale izbora tovarne leta v pomoč tudi člani strokovnega odbora, in sicer Medeja Lončar, Siemens, Željko Puljič, Iskratel in Jernej Rehar, Business Solutions.

Več na tovarna.finance.si/.