Če delate v telemarketingu, vas bo v naslednjih 20 letih najverjetneje nadomestil robot

Čas branja: 1 min
01.12.2017  12:54
Na 19. Poslovni konferenci Portorož predstavljena raziskava Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se je ukvarjala s področjem robotizacije
Če delate v telemarketingu, vas bo v naslednjih 20 letih najverjetneje nadomestil robot
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  

Roboti bodo v naslednjih 20 letih skorajda zagotovo nadomestili telemarketerje, zelo verjetno tudi računovodje in revizorje(94 % gotovost) ter celo prodajalce v segmentu maloprodaje (92 % verjetnost), je na 19. PKP povedal Matjaž Koman z Ekonomske fakultete Unverze v Ljubljani, ki je skupaj s Tjašo Redek predstavljal rezultate raziskave Robotizacija – dvig ali zaton civilizacije. Skoznjo so si prizadevali raziskati intenzivnost robotizacije v svetu, vlogo robotike v pomembnih slovenskih industrijskih podjetjih, v hotelski dejavnosti in na ponudbeni strani, kako robotizacija spreminja družbene odnose in kakšne so njene družbene posledice, kakšen naj bi bil »človeški kapital« prihodnosti, na podlagi primerjalne analize Danske, Avstrije in Slovenije tudi, kakšna naj bo politika države do industrije 4.0 in robotike, ter katere najpomembnejše ukrepe ima država na voljo, da podjetjem olajša dostop do novih tehnologij.

Ne nadomeščanje, temveč polarizacija in rast neenakosti?

Če bodo torej najbolj izpostavljeni teletržniki, računovodje, revizorji in prodajalci, pa bodo najmanj verjetno z roboti nadomeščeni kemični inženirji, zobozdravniki in terapevti. Nejasno pa je, kakšen vpliv bo to imelo na zaposlenost. Raziskava Acemogluja in Restrepa za ZDA v obdobju 1990-2007 je ugotovila, da en robot nadomesti 6 delavcev. Vendar pa podobne raziskave v Evropi tega niso potrdile, poudarja Koman. V Evropi obstaja pozitivna korelacija med digitalizacijo/robotizacijo in spremembami zaposlenosti v industriji. Zatorej se zdi, da se v Evropi roboti in delavci dopolnjujejo. Večinoma pa obstaja strinjanje, da bo robotizacija povzročila polarizacijo delovnih mest, kar pomeni, da je precej verjetno, da bo industrija 4.0 povzročila porast neenakosti. Avtorji na 19. PKP predstavljene raziskave so zatorej predlagali tudi vrsto ukrepov, kako se spopasti s tem obetom.