Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?

Čas branja: 1 min
24.01.2018  13:20  Dopolnjeno: 24.01.2018 13:30
Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.
Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?
Tako je lani prevzela nagrado na energetskem razpisu Financ Mojca Drevenšek iz projekta En-lite, v okviru katerega so zagnali portal i-energija.si. Levo je član uprave Geoplina Alojz Stana, desno član komisije za izbor nagrad energetski menedžer Dušan Novković.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Med pogoji, ki jih mora zagotoviti kakovostna električna energija, je tudi omrežna frekvenca. »Vedno mora biti čim bližje frekvenci 50 hercev,« je povedal Darko Kramar iz družbe ELES za portal i-energija.si. »Večja poraba električne energije od proizvodnje pomeni nižjo frekvenco in obratno.«

Ravnovesje vzdržujejo sistemski operaterji v povezanem evropskem omrežju. V Sloveniji je to ELES. »Prilagajanje oziroma prožnost proizvodnje bo še nekaj časa glavni vzvod regulacije frekvence. Vendar v Sloveniji primanjkuje virov za zagotavljanje prožnosti sistema oziroma virov izravnave,« je dodal Jurij Klančnik, prav tako iz družbe ELES.

»Dodatno skrb povzroča bojazen, da bodo konvencionalne elektrarne v prihodnje obratovale vse manj, saj jih izpodrivajo razpršeni obnovljivi viri. Tako se število razpoložljivih prožnih virov za izravnavo še zmanjša,« je nadaljeval Klančnik.

»Rešitvi sta v vključevanju odjemalcev v trg s sistemskimi storitvami in v integraciji trgov, ki ji bomo priča v prihodnjih nekaj letih. To je eden glavnih izzivov družbe ELES in slovenskih proizvajalcev električne energije, saj bomo z dolgoročnega zakupa virov rezerve prešli na odprt, kratkoročen trg.«

Na takšnem trgu bodo domači in tuji proizvajalci električne energije, aktivni odjemalci in drugi ponujali sistemske storitve, ki jih potrebujejo sistemski operaterji.

Med sistemskimi storitvami so zagotavljanje rezerve za primarno, sekundarno in terciarno regulacijo frekvence. »Prilagajanje odjemalcev v terciarni regulaciji je del našega vsakdana od leta 2014. Sodelovanje odjemalcev in razpršenih virov proizvodnje v veliko bolj kompleksnem procesu, sekundarni regulaciji frekvence, pa je predmet razvoja. S tem se ukvarjamo tudi v okviru projekta FutureFlow,« je pojasnil Kramar.

Ko bodo cene izravnalne energije za aktivne odjemalce spodbudne, bodo takšni odjemalci z nudenjem sistemskih storitev zaslužili. »To je ključ, ki odpira vrata za popoln razmah aktivnega odjema,« je še povedal Kramar za portal i-energija.si.

Prispevek Boruta Hočevarja je bil prvič objavljen 18.1.2018 na portalu Okolje&Energija pod naslovom Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik.


Več iz teme: