Na Dnevih energetikov tudi o blockchainu v energetiki

Čas branja: 2 min
02.02.2018  14:16  Dopolnjeno: 02.02.2018 14:24
»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«
Na Dnevih energetikov tudi o blockchainu v energetiki

Obveščaj me o novih člankih:  

V podnaslovu zapisano misel o verižnih blokih v energetiki je izrekel generalni sekretar organizacije World Energy Council Christoph Frei. Organizacijo poznamo v Sloveniji predvsem po njenem indeksu energetske trileme, na katerem se je slovenski energetski sistem lani uvrstil na deseto mesto na svetu.

Christoph Frei je govoril na dogodku Eventhorizont 2017. Organizatorji so dogodek označili kot prvi globalni vrh o bločni tehnologiji v energetiki. Konferenco je pripravil dunajski start-up Grid Singularity, eden od njegovih ustanoviteljev pa je tudi Erwin Smole, ki bo med govorniki na letošnjih Dnevih energetikov. Govoril bo o perspektivah bločnih verig v energetiki.

Bločne verige omogočajo visoko avtomatizacijo igralcev na elektroenergetskem trgu: proizvajalcev in gospodinjstev pa tudi interneta stvari in drugih; takšna avtomatizacija omogoča trgovanje v realnem času, uravnoteži trg in pripomore k njegovi učinkovitosti, je povedal Smoletov šef, direktor Grid Singularity Ewald Hesse za You tube kanal The Blockchain Review .

Na trg električne energije, zlasti na nekatere njegove segmente prihaja tudi delitvena ekonomija. Posamezniki dobivajo vse večjo moč na tem trgu. Tudi zato, ker tehnologija za proizvodnjo in shranjevanje energije še nikoli doslej ni bila tako poceni. To pa ne pomeni, da bodo velike energetske družbe izginile; ne, ohranile bodo del svoje vloge, je prepričan Smole.

Nagrade, novi poslovni modeli, IoT ...

Med predavatelji na Dnevih energetikov bo tudi Philip Lewis, eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Lewis je bil leta 2014 imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. V letih 2014–2016 je bil član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Kakšne priložnosti prinaša internet stvari (IoT) pri upravljanju energije, bosta na Dnevih energetikov razložila vodja centra za energetsko upravljanje v ponudniku energetskih rešitev Solveri Lynx Blaž Sambol ter direktor Solvere Lynx za raziskave in razvoj Tomaž Fatur.

Glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov pa bo strokovnjak za energetske tehnologije Chris Goodall. Britanski predavatelj je avtor številnih člankov in več knjižnih uspešnic, njegovo delo Ten Technologies to Fix Energy and Climate je bilo med uspešnicami leta časnika Financial Times.

Članek Boruta Hočevarja je bil najprej objavljen na portalu Okolje&Energija Finance.