Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Čas branja: 3 min
19.02.2018  10:08  Dopolnjeno: 19.02.2018 10:27
Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru bralcev Financ je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetje Humko z Bleda pa je prejelo posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

5. Agrobiznis konferenca je v ospredje postavila izzive kmetijstva v letu 2018, o čemer so spregovorili Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in Cveto Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Posebej je izpostavila vpliv digitalizacije na kmetijstvo, podnebne spremembe ter obete na področju razpisov. Udeleženci konference pa so spoznali tudi primere dobrih praks inovativnih pristopov malih podjetnikov v kmetijstvu, in sicer Domačije Grčin, Perger 1757 ter Kmetijske zadruge Šaleška dolina.

Tradicionalno pa je na konferenci potekala tudi podelitev nagrad zmagovalcem letošnjega natečaja Agrobiznis. Za zmago v treh kategorijah se je potegovalo 24 kandidatov. Strokovna komisija je izbrala najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, s spletnim glasovanjem pa so bralci Financ in portala Agrobiznis izbrali najboljši domač izdelek. Podeljeno je bilo tudi posebno priznanje za razvoj novih tehnologij in načinov pridelave.

Najbolj podjetna: KGZ Sloga

Najbolj podjetna je tako postala Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Podjetnost Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja izkazuje s širjenjem ponudbe pod blagovno znamko Polonca. Pod to znamko že prodajajo očiščen in opran krompir, ki ga odkupujejo z gorenjskih kmetij. Ponudbo bodo najprej razširili tako, da bodo ločili krompir za kuhanje in krompir za pečenje. Kasneje bodo blagovni znamki Polonca dodali še slovenski česen in čebulo, konec leta ali prihodnje leto pa tudi gomoljasto zelenjavo.

Zadruga Sloga podpira tudi kmete, ki dodaten zaslužek iščejo v predelavi in neposredni prodaji svojih izdelkov. Kmečke dobrote zadruga v svojih trgovinah ponuja v posebnih kotičkih pod skupno znamko Slogina špajza. Prodaja Slogine špajze je lani zrasla za 30 odstotkov.

Z lanskim poslovanjem so v zadrugi zadovoljni. Predlanskim so imeli 29 milijonov evrov prihodkov, lani pa že 33 milijonov. Prihodke so povečali za deset odstotkov, takšno rast bi radi ponovili tudi letos. Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga s približno 430 člani in 75 zaposlenimi sodi med večje zadruge pri nas.

Najbolj inovativno živilo: hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano

Kmetijska zadruga Tolmin svojo inovativnost dokazuje s hrenovkami Alpija, ki jih v salameriji delajo le iz izbranih kosov govejega in svinjskega mesa slovenskega porekla. Zadruga govejo živino odkupuje v Posočju, iz Cerknega, z Idrijskega in Goriškega, prašiče pa s štajerskih in prekmurskih kmetij.

Njihove hrenovke so v naravnem ovoju, mesu dodajo začimbe ter le minimalno količino aditivov nitritna sol in fosfat, zato so zdrave in primerne tudi za otroke. Poleg navadne hrenovke ponujajo še dve, bolj izvirni hrenovki. Prvi so dodali smetano iz mlekarne Planika, ki je v lasti tolminske zadruge, druga pa namesto slanine vsebuje oljčno olje iz slovenske Istre. Količinsko naredijo več navadnih hrenovk in z oljčnim oljem, manj pa s smetano, ki imajo tudi krajši rok trajanja.

S temi hrenovkami je Kmetijska zadruga Tolmin razširila ponudbo in povečala prodajo mesnin pod blagovno znamko Alpija. S prodajo hrenovk so zadovoljni, saj jim prinesejo 15 odstotkov prihodkov z mesninami Alpija.

Najboljši domač izdelek po izboru bralcev: sir Dobra misel

Sir Dobra misel, ki vsebuje posušen divji origano, je zadnja novost mlekarne Planika iz Kobarida. Z njim nadaljujejo zgodbo o pristnih mlečnih izdelkih iz Soške doline, od koder so vse sestavine. Osnova zanj je sir Kober, ki ga delajo iz mleka s hribovskih kmetij v Posočju. Močno sladkobno, a prijetno aromo mu daje divji origano, ki mu po domače pravimo tudi dobra misel, tako so poimenovali tudi sir. Divji origano na planinah v Posočju nabira lokalna zeliščarica, mlekarna pa ga odkupuje.

Divji origano ni le začimba, ampak je tudi zdravilno zelišče. Za cimetom in klinčki je tretji najmočnejši antioksidant, pomaga pri sproščanju in odpravi posledic stresa, deluje tudi kot blažji antibiotik in antiseptik. Sir Dobra misel lahko jeste samostojno, odličen je na pici, v jedeh iz italijanske kuhinje in na sirnem krožniku, pravijo v mlekarni Planika. Prodajajo ga v Sloveniji in v Furlaniji-Julijski krajini v Italiji. Odkar je ta sir na trgu, je prodaja najbolj poskočila pred božično-novoletnimi prazniki. Za poslovno darilo so ga kupovala tudi podjetja.

Posebno priznanje: Humko

Blejsko podjetje Humko je pripravljeno na novodobne vrtnarje. Zanje so razvili panele za navpično vrtnarjenje, rastne komore in visoke grede s samodejnim zalivanjem in gnojenjem.

Iz farme deževnikov je podjetje Humko v 30 letih zraslo v vodilnega ponudnika profesionalnih gnojil in substratov za vrtičkarje. Novo tržno nišo so našli v tehnologijah za navpično gojenje rastlin in gojenje v notranjih prostorih. Že leta 2000 so patentirali zeleno steno, kjer lahko gojimo okrasne rastline, zelišča in zelenjavo. Avtomatika omogoča samodejno dodajanje gnojil, vode in hranil. S partnerskim podjetjem so razvili najnovejšo LED-osvetlitev za navpične stenske panele, ki po inovativnosti sodi v svetovni vrh.Razvijajo tudi rastne komore, kjer lahko gojimo mikro zelenjavo, solato, radič, ohrovt in druge vrtnin. Komore že imajo ogrevanje, hlajenje pa bodo še razvili. Iz panelov za stavbne fasade razvijajo posebne visoke grede, ki bodo imele svoj vir ogrevanja.

Poleg tega imajo novo proizvodnjo organskih gnojil. Vidno vlogo imajo tudi pri šolanju mladih, saj z Biotehniškim centrom Naklo vpeljujejo nov izobraževalni program o ozelenjevanju urbanih okolij.