Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Čas branja: 2 min
07.03.2018  10:27  Dopolnjeno: 07.03.2018 10:33
Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Chris Goodall
Foto: Osebni arhiv

Obveščaj me o novih člankih:  

Osrednji energetski dogodek v Sloveniji, Dneve energetikov, organizirajo Finance v partnerstvu z Inštitutom Jožef Stefan, letos že dvajsetič.

Tehnološki trendi v industriji in energetiki

Glavni govornik jubilejnega dogodka bo ugledni angleški predavatelj Chris Goodall, ki bo govoril o zdajšnjih in prihodnjih tehnoloških trendih v industriji in energetiki. Goodall velja za izjemnega strokovnjaka na področju energetskih tehnologij, ki redno predava o globalnih pristopih k nizkoogljičnemu pridobivanju energije, nizkoogljičnemu ogrevanju, o električnih avtomobilih in shranjevanju energije v baterijah, pa tudi o zajemanju ogljika in geoinženiringu. Sodeluje z velikimi nevladnimi organizacijami in podjetji ter daje najboljše nasvete o tem, kako lahko postanejo bolj energetsko učinkoviti. Je avtor številnih knjižnjih uspešnic in pisec člankov za Guardian Environment Network in druga energetska spletna mesta, kot sta Abundance in The Ecologist. Pred kratkim je postal tudi direktor enega izmed največjih britanskih podjetij za polnjenje električnih vozil.

Kako se na nove možnosti odzivajo uporabniki

Informacijske tehnologije in digitalizacija z veliko hitrostjo odpirajo nove možnosti za razvoj energetskih storitev, o konkretnih primerih ter predvsem odzivu uporabnikov pa bo spregovoril Philip Lewis, ustanovitelj in izvršni direktor energetskega think-tanka VaasaETT, enega najpomembnejših evropskih virov aktualnih drobnoprodajnih cen elektrike in plina, ki sodi med glavne ponudnike analiz tega trga. Lewis je eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Med drugim je bil član uredniškega odbora revije Energy Efficiency, leta 2014 je bil imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. Bil je tudi član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Nove rešitve prinaša tudi tehnologija 'blochain' (veriženje podatkovnih blokov), o čemer bo na Dnevih energetikov govoril Erwin Smole, soustanovitelj avstrijskega startupa Grid Singularity, ki je po mnenju najuglednejših svetovnih strokovnjakov na odlični poti, da bo s svojo rešitvijo na področju verižnih blokov preoblikoval celoten energetski sektor. Smole ima več kot dve desetletji izkušenj na vodstvenih položajih na področju energetike, poslovno je svetoval številnim vladnim in mednarodnim organizacijam ter številnim podjetnikom na energetskem trgu. Velja za uglednega in priznanega strokovnjaka za razvoj novih poslovnih modelov na različnih segmentih energetskega trga.

Tuje izkušnje in poglede bodo na konferenci, ki bo 10. in 11. aprila v Portorožu, dopolnjevale dobre prakse in rešitve, ki jih bodo predstavili uspešni domači strokovnjaki, poseben poudarek pa bo namenjen tudi novim pristopom in rešitvam na področju energetskega menedžmenta v industriji in stavbah. Podrobnejši program si lahko ogledate tule.