Nov zagon gradbeništva

Čas branja: 2 min
07.03.2018  11:20  Dopolnjeno: 07.03.2018 11:21
Prva konferenca Biznis & trendi v gradbeništvu bo v ospredje postavila trende in novosti v gradbeništvu
Nov zagon gradbeništva

Obveščaj me o novih člankih:  

Stanje in priložnosti

O realnosti novega zagona gradbeništva – stanju, trendih in izzivih - bo na dvodnevni konferenci najprej spregovoril Boštjan Vasle z Urada za makroekonomske analize in razvoj, medtem ko bosta predvsem o priložnostih in internacionalizaciji govorila Jernej Tovšak, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo z Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Metod Dragonja, ki je generalni direktor državnega projektnega podjetja 2TDK: drugi tir Divača–Koper – največji infrastrukturni projekt Slovenije v obdobju 2018–2025.

Tomislav Čorak iz Boston Consulting Group bo predstavil nove poslovne modele v gradbeništvu, dr. Mladen Radujković, International Project Management Association (IPMA) pa trende v gradbenem menedžmentu.

Domače uspešne zgodbe

Gradnja hotela Intercontinental***** je eden največjih projektov v zadnjem desetletju s področja visokih gradenj, projektiranje in gradnja objekta pa sta predstavljali izjemno velik inženirski izziv. Zahtevnost gradnje tega hotela bo na prvi gradbeni konferenci predstavil Edo Škufca, CGP. Na dogodku bo predstavljena še ena odmevna zgodba: projekt Magna bo predstavil Drago Kalamar, Pomgrad.

Nove tehnologije

Ker so nove tehnologije realnost tudi v gradbenem sektorju, bo digitalizaciji, robotiki in nasploh novim tehnologijam namenjen poseben sklop dogodka.

Žiga Turk, redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, bo spregovoril o gradbeništvu kot industriji 4.0. , s praktičnimi primeri pa bodo realnost novih tehnologij v gradbeništvu podprli član upravnega odbora siBIM dr. Samo Peter Medved (Lineal), Žiga Babnik (Riko) ter Franc Sinur (IBE).

Slednji bo predstavil uporabo BIM (Building Information Modeling) orodij pri projektiranju HE Brežice. BIM-projektiranje omogoča virtualno gradnjo celotnega objekta (podprto z velikansko količino informacij) še preden se resnična gradnja začne, kar prinaša vrsto prednosti in vodi k preprečevanju morebitnega zaostanka pri gradnji in s tem povezanih stroškov. Uporabno je tudi med samo gradnjo, tudi po končani gradni objekta pa se bo model lahko uporabljal kot pomoč pri njegovem upravljanju in vzdrževanju.

(Ne)privlačnost panoge

Gradbeni sektor se srečuje s specifičnimi težavami na področju privabljanja, zadrževanja in motiviranja zaposlenih. Blaž Bejek, Competo, bo zato na konferenci opozoril na največje pomisleke, ki jih imajo kandidati s področja gradbeništva ter odgovoril na vprašanji, kako panogo gradbeništva narediti bolj privlačno za (mlade) strokovnjake ter kako zadržati, razvijati in motivirati kadre v gradbeništvu. Komunikacijski vidik tako slabih kot dobrih časov bo izpostavila Alenka Jakomin z agencije Pristop, predstavljene pa bodo tudi dobre prakse marketinga v gradbeništvu.

Zaključna misel prve konference Biznis & trendi v gradbeništvu bo pripadla ministru za infrastrukturo RS Petru Gašperšiču ter predstavnikom gradbincev: direktorju Rika Janezu Škrabcu, predsedniku uprave CGP Martinu Gosenci ter predsedniku uprave Pomgrada Iztoku Polaniču.

Prva konferenca Biznis & trendi v gradbeništvu bo potekala 17. in 18. aprila v Portorožu, namenjena pa je vsem, ki se ukvarjajo z gradbeništvom v najširšem pomenu besede. Njen glavni cilj je prenos najnovejših poslovnih in strokovnih znanj na vse ravni zaposlenih v gradbeništvu, stičišče dobrih praks in mnenj.