(intervju) »V energetiki smo priče zelo dinamičnim časom«

Čas branja: 2 min
28.03.2018  18:02  Dopolnjeno: 28.03.2018 18:06
Predsednik uprave GEN-I o digitalizaciji in naprednih energetskih storitvah
(intervju) »V energetiki smo priče zelo dinamičnim časom«
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
GEN-I dodaj
Robert Golob dodaj
GEN-I Sonce dodaj

GEN-I področju digitalizacije namenja veliko pozornosti. Med drugim vzpostavljajo novo digitalno platformo za izmenjavo informacij z odjemalci ter sodelujejo v različnih raziskovalnih projektih, pravi Robert Golob, predsednik uprave podjetja, ki bo svojo vizijo napredne oskrbe z energijo predstavilo tudi na prihajajoči konferenci Dnevi energetikov. Vanjo smo si v pogovoru s prvim človekom GEN-I, enim od vodilnih strokovnjakov za elektroenergetiko v Sloveniji in svežim prejemnikom 'gospodarskega oskarja', prizadevali 'pokukati' že pred aprilskim dogodkom.

Kaj pomeni napredna oskrba z energijo danes?

Poleg običajne oskrbe z energijo pojmujemo pod napredno oskrbo tiste storitve, ki odjemalcu omogočajo doseganje njegovih stroškovnih in trajnostnih ciljev ob aktivnejšem upravljanju lastnih potreb po energiji. Primer takšnih storitev je samooskrba z energijo iz obnovljivih virov, storitve učinkovite rabe energije, storitve prilagajanja odjema, ipd.

Kaj pa bo napredna oskrba z energijo pomenila v ne tako oddaljeni prihodnosti?

V energetiki smo priče zelo dinamičnim časom, kjer nove tehnologije spodbujajo elektrifikacijo in posledično spreminjajo ustaljeno paradigmo zasnove in obratovanja elektroenergetskega sistema. Odjemalci pridobivajo nova orodja (nove tehnologije) in postajajo aktivni člen elektroenergetskega omrežja. Napredna oskrba bo v bodoče pomenila aktivno upravljanje z energijo tako pri samem odjemalcu (za števcem) kot v relaciji do omrežja in drugih odjemalcev v omrežju.

Katere so primerne in izvedljive napredne energetske storitve v Sloveniji?

Dva primera takšnih naprednih storitev v Sloveniji sta samooskrba s sončno energijo (GEN-I Sonce) in prilagajanje odejam za nudenje terciarne regulacije sistemskemu operaterju prenosnega omrežja.

V kolikšni meri napredne energetske storitve v Sloveniji spodbujajo sami kupci?

Predvsem tako, da se kritično odzovejo na nove storitve, ki jih dobavitelji ponudimo. Kar nekaj poskusov novih storitev različnih dobaviteljev v Sloveniji je klavrno končalo, ker odjemalci preprosto niso prepoznali dodane vrednosti. In obratno, na dobre produkte so se odjemalci odzvali nad pričakovanji. Takšen primer je samooskrba z GEN-I Soncem.

Kako se bo vzporedno z razvojem (naprednih) energetskih storitev spreminjala vloga dobaviteljev energije?

Z razvojem tehnologij in digitalizacije bodo dobavitelji energije morali nadgraditi klasično oskrbo z energijo ter odjemalcem ponuditi napredne storitve.

Med novimi tehnologijami, ki so ključni del naprednih energetskih storitev, se v energetiki na področju proizvodnje izpostavlja predvsem tehnologija veriženja podatkovnih blokov/blockchain. Je to tudi za vas tehnologija, ki na tem področju največ obeta? Kaj pa na prodajnem delu – na poslovnem področju in pri odjemalcih?

V energetiki poteka energetska tranzicija, ki med drugim uvaja vrsto decentraliziranih sistemov (razpršeni viri, mikroomrežja ipd.). Tehnologija veriženja blokov prav tako temelji na decentralizaciji, zato ta tehnologija lahko ponudi odgovore na nekatere izzive, ne le na strani proizvodnje, ampak tudi pri odjemalcih. V svetu in tudi v Sloveniji obstaja vrsto poskusov, kako aplicirati to tehnologijo v energetiki, ki pa še niso dokazali prave komercialne vrednosti, za kar bo potrebno še nekaj časa.

V kolikšni meri ste se tudi vi že digitalizirali?

Področju digitalizacije v GEN-I namenjamo veliko pozornosti. Kadrovsko smo okrepili področje poslovne analitike, prav tako prenavljamo nekatere ključne informacijske sisteme. Vzpostavljamo novo digitalno platformo za izmenjavo informacij z odjemalci. Sodelujemo tudi v raziskovalnih projektih, kjer v pilotih preverjamo tehnologije povezane z aktivnim odjemalcem (prilagajanje odjema, samooskrba, hramba energije …).


Več iz teme: