20. Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Čas branja: 2 min
06.04.2018  12:46  Dopolnjeno: 06.04.2018 12:56
Glavni govornik jubilejnih, 20. Dnevov energetikov, osrednje energetske konference v Sloveniji, ki jo organizirata Institut Jožef Stefan in Časnik Finance 10. in 11. aprila v Portorožu, bo strokovnjak na področju energetskih tehnologij Chris Goodall.
20. Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Obveščaj me o novih člankih:  

O novih rešitvah, ki jih prinaša tehnologija veriženja podatkovnih blokov, bo na 20. Dnevih energetikov govoril Erwin Smole, soustanovitelj avstrijskega startupa Grid Singularity, odziv uporabnikov na nove energetske storitve bo predstavil eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu Philip Lewis. Tuje izkušnje in poglede bodo dopolnjevale dobre prakse in rešitve, ki jih bodo predstavili uspešni domači strokovnjaki, poseben poudarek pa bo namenjen tudi novim pristopom in rešitvam na področju energetskega menedžmenta v industriji in stavbah – ter letošnjim prejemnikom nagrad in priznanj za energetsko učinkovitost

»Dvajset let konference energetskih menedžerjev je razveseljiv odsev uspešnega dela na področju ravnanja z energijo v Sloveniji in na to smo upravičeno lahko ponosni. Vendar ob lepem jubileju nismo nostalgični, temveč je to dodatni motiv, da bo letošnji dogodek res nekaj posebnega«, napoveduje mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana.

Glavni govornik jubilejnega dogodka bo tako ugledni angleški predavatelj Chris Goodall, ki bo govoril o zdajšnjih in prihodnjih tehnoloških trendih v industriji in energetiki. Goodall velja za izjemnega strokovnjaka na področju energetskih tehnologij, ki redno predava o globalnih pristopih k nizkoogljičnemu pridobivanju energije, nizkoogljičnemu ogrevanju, o električnih avtomobilih in shranjevanju energije v baterijah, pa tudi o zajemanju ogljika in geoinženiringu. Sodeluje z velikimi nevladnimi organizacijami in podjetji ter daje najboljše nasvete o tem, kako lahko postanejo bolj energetsko učinkoviti. Je avtor številnih knjižnjih uspešnic in pisec člankov za Guardian Environment Network in druga energetska spletna mesta, kot sta Abundance in The Ecologist. Pred kratkim je postal tudi direktor enega izmed največjih britanskih podjetij za polnjenje električnih vozil.

Informacijske tehnologije in digitalizacija z veliko hitrostjo odpirajo nove možnosti za razvoj energetskih storitev, o konkretnih primerih ter predvsem odzivu uporabnikov pa bo spregovoril Philip Lewis, ustanovitelj in izvršni direktor energetskega think-tanka VaasaETT, enega najpomembnejših evropskih virov aktualnih drobnoprodajnih cen elektrike in plina, ki sodi med glavne ponudnike analiz tega trga. Lewis je eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Med drugim je bil član uredniškega odbora revije Energy Efficiency, leta 2014 je bil imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. Bil je tudi član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Nove rešitve prinaša tudi tehnologija 'blochain' (veriženje podatkovnih blokov), o čemer bo na Dnevih energetikov govoril Erwin Smole, soustanovitelj avstrijskega startupa Grid Singularity, ki je po mnenju najuglednejših svetovnih strokovnjakov na odlični poti, da bo s svojo rešitvijo na področju verižnih blokov preoblikoval celoten energetski sektor. Smole ima več kot dve desetletji izkušenj na vodstvenih položajih na področju energetike, poslovno je svetoval številnim vladnim in mednarodnim organizacijam ter številnim podjetnikom na energetskem trgu. Velja za uglednega in priznanega strokovnjaka za razvoj novih poslovnih modelov na različnih segmentih energetskega trga.

Na dogodku bo potekala tudi slovesna razglasitev prejemnikov letošnjih nagrad in priznanj za energetsko učinkovitost. Celoten program 20. Dnevov energetikov najdete tule: www.dnevi-energetikov.si/program/.