Oglasno sporočilo

»Raje manj z gasom, kot da se jih mora toliko ukvarjati s tvojim življenjem«

Čas branja: 1 min
19.04.2018  15:19  Dopolnjeno: 19.04.2018 15:21
»Doživel sem prometno nesrečo. Avto sem totalno karamboliral in potem so mi na pomoč priskočili gasilci,« je povedal Cene Prevc, ko so ga gasilci rešili iz močno poškodovanega avta. K sreči je šlo le za vajo, ki pa je ponazorila, kako je, ko gre zares. Gasilci so največkrat prvi na kraju prometnih nesreč, kadar je potrebno zahtevno tehnično reševanje. Zato je ključno, da so vrhunsko usposobljeni in poznajo specifike najnovejših vozil, saj morajo v kritičnih situacijah zgolj v nekaj sekundah sprejeti odločitev, kako bodo poškodovane čim hitreje rešili. Svoje znanje so izpopolnjevali na dogodku Heavy Rescue Slovenia, katerega partner je bila Zavarovalnica Triglav.
»Raje manj z gasom, kot da se jih mora toliko ukvarjati s tvojim življenjem«

Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav

Da so gasilci dobro usposobljeni za najtežje situacije, je ključno izobraževanje. Sploh pri (hudih) prometnih nesrečah, kjer redko katera poteka tako, kot je v teoriji. Zato je tako pomemben dogodek Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav, na katerem so imeli gasilci iz Slovenije in regije Adria priložnost, da se učijo načine rezanja najnovejših vozil. Gre za največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah v tem delu Evrope, ki je potekalo 6. in 7. aprila v ljubljanskem BTC.

Izpostavi še en pomemben vidik, ki ga morajo gasilci upoštevati pri svojem delu: do potankosti morajo poznati sodobne varnostne sisteme vozil, kot so sistem zračnih blazin, sistemi varovanja, preprečevanja preobračanja, zaznavanja trkov ipd. Na cestah pa je tudi vse več avtomobilov z alternativnimi pogonskimi gorivi, ki zahtevajo drugačne pristope k reševanju.

Izkušnja reševanja iz vozila za bolj premišljeno vožnjo

Da bi voznikom in sopotnikom v avtomobilu čim bolj približali izkušnjo reševanja v prometni nesreči, je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z organizatorji vaje Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav posnela 360-stopinjski video, v katerem se je v vlogo ponesrečenega voznika postavil smučarski skakalec Cene Prevc.

V novem digitalnem centru Triglav Lab na Dunajski 20 v Ljubljani lahko obiskovalci s pomočjo virtualne resničnosti tako doživijo, kako usklajeno poteka delo gasilcev in reševalcev. Hkrati pa tudi, kako dolge so lahko minute, ko poškodovanec negibno sedi v vozilu in čaka, da ga rešijo. Glavni namen videa je, da bi po ogledu vsak pri sebi sklenil podobno, kot je ugotovil Cene Prevc: »Glede varnosti mislim, da sem potrdil, da raje malo manj gasa, kot pa da se mora toliko ljudi ukvarjati samo z mojim zdravjem in življenjem.«