Oglasno sporočilo

Sprejmite digitalno preobrazbo: prihodnost bančništva

Čas branja: 3 min
25.04.2018  21:00  Dopolnjeno: 25.04.2018 21:03
Obraz bančništva se je v zadnjih letih spremenil. Finančna tehnološka podjetja so začela spreminjati trg s kriptovalutami, 'blockchain' tehnologijami in na druge načine. V Veliki Britaniji se je pojavila nova vrsta bank, ki se imenujejo 'banke izzivalke' – več kot 20 jih je že - in se osredotočajo na izključno digitalne storitve in izjemno uporabniško izkušnjo.
Sprejmite digitalno preobrazbo: prihodnost bančništva
Foto: GaudiLab

Napredne banke so na to odgovorile z razširitvijo svojih hišnih zmožnosti. Druge so sklenila partnerstva s fintechi in razvile novo digitalno ponudbo. Nekatere pa so preprosto prevzele tekmece.

Digitalizacija bančništva

Digitalna preobrazba v vsaki industriji in v vsakem podjetju izgleda drugače. Splošno rečeno pa gre za integracijo digitalnih tehnologij v vsa področja poslovanja, ki pripelje do osnovnih sprememb v tem, kako podjetje posluje in ustvarja vrednost za svoje stranke. Bankam to na primer lahko prinese zmanjšane stroške in poenostavljene procese. Ta celovita integracija pomaga tudi pri zagotavljanju bolj brezhibne in zanimive izkušnje strank. Naredi pa tudi prostor za nadaljnjo preobrazbo podjetij z novimi digitalnimi tehnologijami, kot sta 'blockchain' in umetna inteligenca.

Digitalizacija je vplivala tudi na zaposlene v bančništvu, pri čemer je avtomatizacija včasih povzročila odpuščanja in zmanjšanje števila zaposlenih. Vendar pa obstaja vedno večje povpraševanje po podatkovnih znanstvenikih z bančnimi izkušnjami, ki jih je na današnjem trgu težko najti. Čas je, da industrija razvije nov model delovne sile za izobraževanje obstoječega osebja in zaposlovanje novih talentov.

Velepodatki in njihov vpliv na nakupno pot strank

Bančna industrija je med tistim, ki jih najbolj poganjajo podatki. Regulativne in zavarovalne zahteve pomenijo, da banke hranijo dolgoletne podatke o transakcijah. Izziv je vedeti, kako prevesti te informacije v pomembne vpoglede.

Velepodatki ponujajo bankam pomembne priložnosti, da zasenčijo konkurenco. Premik podatkov na oblačno platformo omogoča 360-stopinjski pogled vsake stranke. Ta globok vpogled kaže bankam, kje lahko zagotovijo višjo raven storitev in ustvarijo večjo vrednost. Velepodatki omogočajo tudi uporabo disruptivnih tehnologij, kot so umetna inteligenca, tehnologija veriženja podatkovnih blokov ('blockchain') in internet stvari, za začrtanje nakupne poti strank in pridobivanje konkurenčne prednosti.

Izkoriščanje tehnologije za ponovno iznajdbo bančnega poslovnega modela

Nove napredne tehnologije omogočajo bankam, da s pomočjo personaliziranih in inovativnih ponudb okrepijo sodelovanje s strankami. Industrija že izkorišča internet stvari za mobilne aplikacije, bankomate, bralnike kartic in senzorje. Prav tako ponuja novo priložnost za financiranje premoženja v realnem času.

Nekatere banke že uporabljajo tehnologijo 'blockchain' za preoblikovanje svojih poslovnih procesov, saj ponujajo varne, praktične alternative tradicionalnim bankam. V zadnjem času je 'blockchain' v središču pozornosti zaradi svoje zmožnosti zmanjšanja goljufij v finančnem svetu. 'Blockchain' se že uporablja na področjih finančnih instrumentov, vključno s plačili, prenosi zasebnih lastniških sredstev, sledenjem derivativnega blaga; upravljanjem trgovanja, izdatkov, hipotekarnih in posojilnih evidenc, mikrofinančnih aplikacij in evidenc o storitvah strank.

Če pogledamo čezmejna plačila, lahko na primer 'blockchain' uporabimo, da zmanjšamo procesni čas na minutev- s standardnih tri do šest dni. To povzdigne uporabniško izkušnjo na novo raven z nižjimi stroški transakcij v realnem času.

Druge tehnologije, kot je strojno učenje, lahko pomagajo avtomatizirati ročne procese, koristijo trgovanju, upravljanju s prevarami in dejavnostim segmentacije strank.

Bančništvo v oblaku

Banke hitijo izkoristiti tržne priložnosti, ki jih prinaša digitalna preobrazba. Hkrati pa morajo obvladovati tveganja, ki jih ustvarja novo digitalno gospodarstvo. Obstaja namreč nujna potreba po dostopnih računalniških platformah, ki zagotavljajo večjo agilnost.

Nove digitalne tehnologije nedvomno spreminjajo bančno industrijo. Banke, ki sprejemajo inovacije in nove tehnologije, imajo izjemno priložnost, da spremenijo in izboljšajo zagotavljanje svojih finančnih storitev, kar med drugim vključuje:

  1. sodelovanje s finančnimi tehnološkimi partnerji pri razvoju digitalnih produktov;
  2. zagotavljanje brezhibne, večkanalne digitalne interakcije v realnem času za stranke;
  3. poenostavljanje in optimizacija poslovnih procesov skozi standardizacijo, optimizacijo in posvajanje rešitev v oblaku;
  4. grajenje odprte in agilne platforme, ki med drugim olajšuje uresničevanje zahtev regulatorjev;
  5. inoviranje z disruptivnimi tehnologijami, kot so umetna inteligenca, 'blockchain' in internet stvari.

Prestrukturiranje poslovnega modela in procesov je ključnega pomena za uspešno digitalizacijo katere koli banke. Izkoriščanje inovativnih zmogljivosti v oblaku bo ne le pospešilo prizadevanja za digitalno preobrazbo, ampak bo prineslo tudi izboljšanje procesov celotnega podjetja.

Članek je avtorsko delo Falka Riekerja, globalnega podpredsednika in vodje bančne poslovne enote v korporaciji SAP, in je bil prvotno objavljen na globalnem portalu www.digitalistmag.com, kjer najdete še vrsto zanimivih zapisov tako s področja digitalizacije v bančništvu kot drugih industrijah.