(S 35. Finančne konference) Disrupcije so nova realnost

Čas branja: 1 min
07.05.2018  12:39  Dopolnjeno: 07.05.2018 12:41
Kot je dejala Andreja Kodrin, članica investicijskega odbora evropskega sklada EFSI, slogan 35. Finančne konference "Vse je krasno, nič ni jasno" lepo opisuje trenutno dobro stanje, ki pa ga že izzivajo velike spremembe na mnogih področjih.
(S 35. Finančne konference) Disrupcije so nova realnost
Foto: Jernej Lasic

Obveščaj me o novih člankih:  
Paul Mason dodaj
Evropska unija dodaj
Andreja Kodrin dodaj
Evropski svet dodaj
CEE dodaj

Začetek 35. Finančne konference zbuja zmeren optimizem, saj ni razlogov za strah, da bi se ponovila velika depresija iz tridesetih let, pravi Paul Mason, pisatelj, novinar, politični ekonomist in osrednji govorec prvega dne 35. Finančne konference. Čeprav ima globalno gospodarstvo težave, je Mason prepričan, da bo Evropska unija preživela prihodnje pretrese.

Sloveniji gre dobro, sploh ko raste EU

Andreja Kodrin, članica investicijskega odbora pri Evropskem skladu za strateške naložbe (EFSI), se strinja s tem mnenjem. »Živimo v čudovitem obdobju 'evrobuma'. Brezposelnost je najnižja od uvedbe evra, ob gospodarski rasti se znižuje raven dolga, merjeno v BDP. A ob tem ne gre pozabiti na tveganja, ki se po opozorilih evropske komisije povečujejo.«

Medtem član upravnega odbora sheme pri Evropskem svetu za plačila in vodja finančnih storitev CEE SAP opozarja, da gre kar »71 odstotkov milenijcev raje k zobarju kot k bančnemu svetovalcu«. Manjše, predvsem fin-tech družbe bodo morda z digitalizacijo bančnih in plačilnih poti to spremenile.

Več zasebnega kapitala bi pomenilo bolj razvit finančni sistem Slovenije

O disrupciji, ki niti ni več disrupcija, ampak nova realnost, v finančni industriji so se pogovarjali tudi Ranko Jelača iz Telekoma, Žiga Hieng iz Salusa in Simon Mastnak iz Alte. A žalostno dejstvo ostaja, slovenski finančni sistem je izredno nerazvit. Kot je pojasnil Mastnak, gre krivca iskati tudi v državnem lastništvu. »Imamo bančni sistem, ki je tričetrtinsko v lasti države, pokojninske družbe so v večinski državni lasti. Če bi imeli več zasebnega kapitala, bi imeli bolj razvit finančni sistem.«

Pri upravljanju državnega premoženja Miha Juhart, predsednik upravnega odbora DUTB, pravi, da so državne nepremičnine ena od stvari, ki jih pogosto spregledamo. »Republika Slovenija je pri premoženju bogatejša, kot se zdi,« razlaga Juhart. Na eno najbolj žgočih vprašanj o prodaji NLB pa je odgovoril Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH: NLB »bo prodana«.

Videoposnetek okrogle mize o vzdržnosti gospodarske rasti in konkurenčnosti

Sklepno okroglo mizo prvega dne 35. Finančne konference z naslovom Sta slovenska rast in konkurenčnost vzdržni, ki jo je vodil Peter Frankl, si lahko ogledate tukaj.