Oglasno sporočilo

Žito praznuje: Toplina in okus doma že 70 let

Čas branja: 1 min
10.05.2018  07:27
Žito praznuje: Toplina in okus doma že 70 let

Zlato zapečeni Jelen, rustikalni Hribovc, sočni Zlati ali bogat Stoletni hlebec –kateri pa je vaš najljubši Žitov kruh? V Žitu uživajo v vonju po sveže pečenem kruhu že sedem desetletji. V letošnjem letu namreč praznujejo rojstni dan - 70. letnico pekarske dejavnosti. Kot največji proizvajalec v panogi se zavedajo tradicije peke odličnega slovenskega kruha in stremijo k nadaljnjem razvijanju visokokakovostnih in inovativnih izdelkov. Eden takšnih je tudi Jubilejni kruh, ki so ga zasnovali prav za letošnjo obletnico.

Začetki pekarstva v Žitu segajo v leto 1948. V 70 letih so na trg lansirali številne kruhe, ki so se zasidrali na jedilih mizah Slovencev, z zdaj že legendarnim ajdovim kruhom z orehi pa so z dopeko uspeli prodreti tudi na vrsto tujih trgov. Kruh je namreč del slovenske identitete in naše dediščine. Danes se pri peki kruha vračajo nazaj v začetke. Pri pripravi izdelkov izbirajo stara žita, kot so ajda, kvinoja in pira. Vračajo se tudi k nekaterim starim tehnologijam, kot je uporaba kvasnih nastavkov, podaljšana fermentacija in uporaba kislega testa. Hkrati pa izkoriščajo nova znanja in razvoj tehnologije za pripravo kakovostnih in zdravih izdelkov, ki so narejeni iz odlične slovenske pšenice.

Ob 70. rojstnem dnevu so v Žitu za potrošnike pripravili nov Jubilejni kruh. Vanj so zamesili tradicijo in inovativnost, mu dodali sedem vrst žit in ustvarili prav poseben kruh z gosto, mehko sredico, dolgotrajno svežino in bogatim, polnim okusom, ki združuje najboljše iz Žita. Z njim bo prav vsak dan dober, tako kot rojstni dan. Okus prepoznavne oblike ovalnega hlebca z vzdolžnimi zarezami zaokroža pšenično kislo testo, ki kruhu daje večdnevno svežino. Tako je klasičen, a poseben v okusu, združuje 70-letne izkušnje Žitovih pekov in tradicijo izdelovanja najboljših kruhov, kar že vrsto let dokazujejo tudi z največ prejetimi nagradami za kruhe in pekovsko pecivo.