(Sklepni dan 35. Finančne konference) Vse je krasno, po dveh dneh pa tudi malce več jasno

Čas branja: 1 min
09.05.2018  16:26  Dopolnjeno: 09.05.2018 16:35
Polna dvorana, dobra volja, zanimivi predavatelji, to lahko povemo o finančni konferenci, ki se je končala danes.
(Sklepni dan 35. Finančne konference) Vse je krasno, po dveh dneh pa tudi malce več jasno
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  

Tudi s prodajo Mercatorja Agrokorju je Mercator "profitiral", je na 35. finančni konferenci povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čižmić. Kaj pa bo z dobičkom, če lastniki Mercatorja postanejo Rusi? Poleg tega je Čižmić razkril še, da je Mercator pripravljen prevzeti del Tuševih trgovin. Tako bi rešili tudi politični intervencionizem pri prezadolženi trgovski družbi Mirka Tuša, ki je nihče noče kupiti.

Kam zakonsko spadajo kriptožetoni?

Kriptožetoni na protokolu Ethereum (takšnih je večina slovenskih) nimajo zapisanih pravic, ki jih ima imetnik, je na Finančni konferenci opozoril Aleš Butala z ATVP. Kam ATVP sploh uvršča kriptožetone?

Vsaj nekje Slovenija na vrhu sveta

Da je Slovenija med najbolj dejavnimi državami na svetu na področju blockchaina, se govori že dlje časa. »Okoli pet odstotkov državljanov Slovenije je že v kriptonaložbah. Zneski so sicer majhni, tako da ni velike izpostavljenosti,« je povedal Matej Tomažin, izvršni direktor Iconomija.

Pozor, ICO-nakupi kriptožetonov

In pa še, ICO-opozorilo Petra Merca iz odvetniške pisarne Lemur Legal: Kupci se o žetonih v glavnem informirajo iz »whitepaperja« oziroma bele knjige, ki pa je zgolj marketinška pravljica. Kateri je edini zavezujoč dokument, kjer je natančno napisano, kakšne pravice dobite z nakupom ICO-žetona?

10 zapovedi Dušana Mramorja

Dušan Mramor, profesor ekonomske fakultete, je ob koncu 35. finančne konference v pogovoru z direktorjem in glavnim urednikom Financ Petrom Franklom opozoril na 10 nesmislov oziroma populističnih tez, ki so v Sloveniji dobro sprejete in so podlaga za razprave ter tudi snovanje politik. Nekatere med njimi so razlog, zakaj meni, da bi Slovence bilo treba poslati k psihiatru.

Kako dolgo bo še vse krasno?

Kaj pa se je na 35. Finančni konferenci naučil naš novinar Janez Tomažič? Ali mir in varnost resnično postajata draga v EU? Se Slovenija pregreva? Zakaj je veliko državnega premoženja brez pravega upravljanja?