Oglasno sporočilo

Začela se je sezona piknikov! Ste pripravljeni?

Čas branja: 2 min
17.05.2018  09:56  Dopolnjeno: 18.05.2018 14:25
Najpomembnejši nasvet pri peki na žaru je izbira kakovostnega in vrhunskega mesa. Tokrat smo se posvetili leskovačkim čevapčičem Ave Grill, zraven pa izbrali vrhunska vina iz prekmurske kleti Marof.
Začela se je sezona piknikov! Ste pripravljeni?

Pomlad je v polnem zagonu, lepo vreme pa nas prav sili na sprehode, krajše in daljše izlete ter seveda piknike. Ali kot pravi eno-gastronomski publicist Toni Gomišček: »Ko se vreme spomladi dovolj otopli, se iz dimnikov nič več ne kadi. Zato pa se začno s teras, dvorišč in vrtov širiti v okolico drugačne vonjave, vonj na žaru pečenega mesa, h kateremu hočeš nočeš sodi tudi trohica loja, ki po kapljicah pada na žerjavico, prijetno zacvrči in se nekoliko dimi.«

A načrtovanje piknikov ni kar tako. Večinoma zmanjka pravi tistih stvari, ki bi jih gostje najbolj želeli. Železno vodilo slavnih žar mojstrov pravi, da je treba nakupiti čim bolj raznovrstne izdelke, saj bodo gostje počasi pojedli prav vse, jih je pa treba peči postopoma, da so jedi ves čas tople. Nikakor ne speči vsega naenkrat. Prekaljeni žar mojstri imajo vedno v hladilniku še kakšno rezervo, da lahko na koncu še presenetijo.

Pri načrtovanju količin, ki jih bomo uporabili za piknik, se svetuje naslednje vodilo:

Odrasli: 250 gramov na osebo

Otroci:150 gramov na osebo

Ker v večini primerov vemo, kakšni jedci bodo prišli na piknik, seveda prilagajamo izbor izdelkov in količine po lastni presoji.

Ave Grill je najraznovrstnejši program za žar na trgu, v katerem boste našli izdelke, ki so primerni za vse, zahtevne jedce, otroke in gurmane. Izdelki iz svinjskega, piščančjega in govejega mesa omogočajo, da vsakič pripravite nepozabno doživetje.

Vikend za piknik! Tokrat se bomo posvetili leskovačkim čevapčičem, ki jim bomo namesto solate dodali pečeno papriko. Ave Grill so edini originalni leskovački čevapčiči v Sloveniji z recepturo in začimbami iz srbskega Leskovca, od koder prihajajo največji mojstri žara na svetu. Gre za tradicijo priprave mesnih izdelkov, ki imajo specifičen okus in zelo rahlo strukturo.

In kako hrano za piknik pripravimo? Potrebujemo leskovačke čevapčiče Ave Grill, osem podolgovatih rdečih paprik (kurtovska kapija), celi česen, kis in bučno olje.Na ogretem žaru naprej opečemo cele paprike. Pečemo jih tako dolgo, da dobi paprika črno skorjo. Paprike odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Paprike olupimo in jih polagamo v široko skledo drugo poleg druge, da se ne prekrivajo. Rahlo jih osolimo in čez vse paprike stisnemo česen. Začinimo s kisom in bučnim oljem ter pustimo kakšnih 30 minut v hladilniku. Medtem na ogretem žaru opečemo leskovačke čevapčiče. Najprej na eni strani, potem pa jih obrnemo in opečemo tako, da bodo porjaveli na vse straneh. Čevapčiče položimo na krožnik in jih postrežemo skupaj s pečeno papriko.

Nimate izkušenj s peko? Žar mojster Marjan Kralj, ki je v svoji dolgoletni karieri spekel že več milijonov čevapčičev in drugih mesnih dobrot, svetuje, da meso najprej popečemo na vroči temperaturi, da zakrkne. Potem temperaturo zmanjšamo, s čimer dosežemo, da je zunaj lepo pečeno, znotraj pa ostane mehko in sočno. Pri pečenju na oglju je priporočljivo, da rešetko z mesom po prvi minuti pečenja prestavimo malo višje, s čimer dosežemo nekoliko počasnejše pečenje.

"Na meso ničesar ne polivamo, na začetku dodamo samo nekaj kapljic olja, nikakor pa ga ne polivamo s pivom. Mesa nikoli ne prebadamo in pretirano ne obračamo, saj s tem izgublja sočnost. Vedno ga popečemo najprej na eni strani, nato pa še na drugi. Pri tem uporabljamo prijemalke za žar, ki meso nežno obrnejo. Slastni čevapčiči in pleskavice bodo pečeni v približno petih minutah," je pojasnil Kralj. Najpomembnejši nasvet pri peki na žaru pa je po Kraljevih besedah izbira kakovostnega in vrhunskega mesa.

Kaj pa bomo zraven spili? Po zapovedih najustreznejšega spajanja sodijo k leskovačkim čevapčičem bogata bela in rdeča vina. Preverite nekaj predlogov iz prekmurske kleti Marof!