Oglasno sporočilo

Goodyear: Z razvojem pnevmatik do trajnejše prihodnosti

Čas branja: 1 min
31.05.2018  13:00
Goodyear: Z razvojem pnevmatik do trajnejše prihodnosti

V Goodyearu so izdelali konceptno pnevmatiko Oxygen, ki predstavlja korak k čistejši in trajnejši urbani mobilnosti. S svojo inovativno zgradbo z živim mahom namreč omogoča proces fotosinteze, pri čemer se v zrak sprošča kisik.

Izraba naravnih virov, podnebne spremembe in rastoče število ljudi so eni izmed najbolj perečih problemov, s katerimi se človeštvo že sooča. Pri tem se veliki izzivi pojavljajo v prometnih omrežjih in urbanem okolju, saj je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije več kot 80 odstotkov ljudi, živečih v mestih, izpostavljenih ravnem kakovosti zraka, ki presegajo meje SZO.

Pnevmatika je opremljena z živim mahom

Del uganke, kako bi življenje v mestih lahko naredili okolju prijaznejše, je uspešno razrešil Goodyear, ki je izdelal konceptno pnevmatiko Oxygene, ki bo lahko pripomogla k čistejšemu zraku ter pametnejši in bolj zeleni mobilnosti. Pnevmatika je namreč zasnovana tako, da se s pomočjo živega mahu, ki raste znotraj njene bočnice, odprte strukture in pametnega dezena tekalne plasti med vožnjo izvaja proces fotosinteze, posledično pa se proizvaja kisik.

Podrobnejše delovanja konceptne pnevmatike je prikazano v videu:

Goodyearov koncept, ki so ga navdihnila načela krožnega gospodarstva ter usmeritev k zmanjšanju odpadnega materiala, emisij in energetskih izgub, je bil zasnovan z namenom, da se celovito integrira v podobo mest prihodnosti. Pnevmatika bi lahko pripomogla k čistejšemu zraku, večji kakovosti življenja in boljšemu zdravju prebivalcev v mestih.