Deset trenutno najpomembnejših tehnoloških trendov ...

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
izvozniki   dodaj
Pala Alta dodaj
Uber dodaj
Maersk dodaj
IBM dodaj
 
Čas branja: 4 min
23.08.2018  08:00  Dopolnjeno: 23.08.2018 08:03
... kot jih vidi Nicklas Bergman, osrednji govornik Izvozne konference, tehnološki vlagatelj, ki ves čas razmišlja, kam nas pelje tehnologija in kako se to kaže v družbi. V Sloveniji ga bomo 14. septembra 2018 gostili prvič.
Deset trenutno najpomembnejših tehnoloških trendov ...
»Tehnologijo moramo razumeti danes, da bomo vedeli, kaj lahko od nje pričakujemo v prihodnosti,« pove Nicklas Bergman, med drugim skandinavski predstavnik skupine za razmislek TechCast Technology Think Tank.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
izvozniki   dodaj
Pala Alta dodaj
Uber dodaj
Maersk dodaj
IBM dodaj

Vsako četrtletje Nicklas Bergman na podlagi lastnih analitičnih orodij in napovedi drugih analitikov pripravi svojo napoved. Tako organizira svoje misli, da ve, čemu v prihodnosti namenjati več pozornosti in tudi kam se bo splačalo vlagati.

Na svoj seznam je tokrat uvrstil tudi 22 tehnologij glede na njihovo strateško pomembnost in nujnost za njihovo vpeljavo. Pri svojem razmišljanju je namreč zelo praktičen pri povezovanju tehnologije in poslovnega sveta, tako nam je poleg tehnoloških trendov v pogovoru opisal tudi svoje videnje poslovnega sveta.

Najlažje je biti osredotočen le na eno idejo

Med najbolj uspešne poslovneže Nicklas Bergman uvršča tiste, ki so najbolj osredotočeni na svojo idejo in njeno vizijo. Ti ljudje ponavadi ne delajo pri več idejah hkrati in se ne ukvarjajo še z naložbami, članstvom v različnih odborih, športom in podobnim.

Poleg tega, da moraš biti v poslu osredotočen in vztrajen, ima sam za najpomembnejši dejavnik srečo. »Vrstni red je takšen: imeti moraš srečo, hkrati pa biti v pravem trenutku na pravem mestu in imeti še malo poslovne žilice,« pove Bergman.

Meni tudi, da se največ naučimo iz napak. Tako kot so Googlova očala pomembno vplivala na razvoj navidezne resničnosti, čeprav je šlo za neuspešen projekt, se je tudi sam veliko naučil na lastnih podjetniških spodrsljajih.

Kako vzgaja svoje tri otroke

Nicklas Bergman je oče treh otrok, ki so stari sedem, 11 in 13 let in so že odrasli v popolnoma digitalizirano družbo, zato je pozoren predvsem na to, da znajo kritično presojati informacije, ki jih je danes na voljo že preveč.

»Otroke bi danes morali učiti predvsem socialnih tehnik, kreativnosti in tako rekoč vsega, česar v prihodnosti ne bodo mogli nadomestiti roboti in računalniški algoritmi,« o izobraževanju pove sogovornik.

Ko bomo začeli uporabljati avtonomna vozila, se bo spremenilo tudi naše vedenje

Glede avtonomnih in električnih vozil Nicklas meni, da še vedno čakamo pravi preboj, ki bo tehnologijo prenesel iz doline Pala Alta, kjer takšna vozila že srečaš na vsakem koraku, tudi v države, kot sta Slovenija in Švedska, ki imajo med drugim tudi snežne razmere.

Iz lastnih izkušenj nam pove, da se popolnoma enako vozilo, ki na kalifornijskih ulicah nima prav nobene težave pri vožnji, za zdaj na švedskih cestah pozimi ne izkaže več za tako uporabno.

Smo na pravi poti, vendar je še veliko ovir, ki jih bo treba premagati, preden bodo takšna vozila prešla v množično uporabo. Hkrati se bo spremenilo tudi naše vedenje, ko bomo začeli uporabljati tovrstna vozila.

Spremenili se bodo tudi poslovni modeli, kar že lahko spremljamo pri tehnoloških velikanih, kot je Uber. Bergmanova ideja je, da bi se v prihodnosti plačalo na primer samo za transportno odločitev oziroma logistično rešitev, podjetje pa bi vam našlo najbolj optimalno rešitev oziroma prevozno sredstvo za pot.

Doseg električnih vozil se mu ne zdi tako problematičen kot čas polnjenja in število polnilnih postaj. Sam vozi hibrida in dnevna vožnja je skoraj vedno na električni pogon. Je pa na ravnokar končanem dopustu opazil, da celotne poti ni mogel opraviti le na baterijo oziroma bi za to potreboval veliko več časa, zaradi trajanja polnjenja baterije.

Meni, da idealne tehnološke in ekološke rešitve avtomobilska podjetja doslej še niso našla. Tudi zato na to področje še ni vlagal. Potrebno je veliko podatkov (big data) in denarja, da si lahko v tem poslu uspešen, pa še to ni zagotovilo, kot lahko spremljamo na primeru podjetja Tesla.

Visoko na lestvici je tudi tehnologija veriženja blokov

Ena od tehnologij na njegovem seznamu je tudi tehnologija veriženja blokov, kjer smo še precej na začetku razvoja, in čeprav danes še ne igra pomembne vloge, jo v prihodnosti prav gotovo bo, meni. Pri tem poudarja, da je pomembno, da tehnologijo razumemo danes, da bomo vedeli, kaj lahko od nje pričakujemo v prihodnosti. O njej se ne samo govori, ampak se marsikje tudi že vpeljuje.

Kot primer omeni Maersk in IBM ter njun projekt Tradelens, ki tehnologijo veriženja blokov skupaj razvijata na kontejnerski logistični industriji. Ta tehnologija bo lahko v tej industriji močno poenostavila administracijo in v takšnih projektih vidi prihodnost tehnologije veriženja blokov.

Več o drugih tehnologijah pa nam bo povedal na dogodku 14. septembra na Brdu pri Kranju.


Več iz teme: