Pametno upravljanje podatkov vas popelje na pravo pot

Čas branja: 2 min
08.10.2018  13:27
V današnjem času, ko se vse vrti okrog digitalnega sveta in poplave podatkov, imata analitika in obdelava podatkov pomembno vlogo pri poslovanju. Podatki in analitika ter razumevanje teh spreminjajo obliko in poslovanje v industriji, poleg tega vse več podjetij sprejema pristop, ki temelji na kakovostnih podatkih. Vsekakor je največji izziv pri upravljanju prepoznati, kateri podatki so kakovostni oziroma kateri podatki so uporabni in kateri ne. Organizacije, ki se tega zavedajo in si želijo kakovostne podatke, pa bodo zanesljivo postale vodilne v svoji industriji.
Pametno upravljanje podatkov vas popelje na pravo pot

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Vsak dan ustvarjamo ogromne količine informacij, ki močno vplivajo na družbo in poslovanje posameznika, pri tem pa so nenehne spremembe, upravljanje in obdelovanje podatkov za podjetja velik izziv.

Osnova vsakega poslovanja so torej podatki. Podjetja se večinoma zanašajo na digitalne sisteme glede obdelave in organizacije informacij. S prehodom na elektronske zapise se je poslovanje močno olajšalo z vidika shranjevanja in zbiranja podatkov, je pa vse to povečalo količino dokumentacije, ki je bila shranjena za vsako interakcijo s stranko. Zmožnosti upravljanja in obdelave tako velikih količin podatkov ter nenehne spremembe pa so velik izziv za vsako podjetje. Izziv je povezan z dejstvom, da večina organizacij uporablja več sistemov za obdelavo podatkov, kar ustvarja le zmedo in neučinkovitost. Hkrati neskladni in nekakovostni podatki vodijo do slabih poslovnih odločitev, ki vplivajo tudi na prihodnost podjetja.

Organizacije potrebujejo kakovostne podatke na vsakem koraku: pri izboljšanju svojih storitev, ustvarjanju učinkovitosti, prepoznavanju konkurenčnih prednosti in posledično rasti podjetja. Za dosego tega so številne organizacije že priznale upravljanje podatkov kot eno izmed ključnih vprašanj v podjetju, ob tem se spoprijemajo s težavo razumevanja in uporabe analitičnih orodij in tehnologije, pri čemer se ta težava hitro širi.

Toda kako ohraniti pravilnost in točnost oziroma ažurnost podatkov? Če želite, da bi tudi vi znali upravljati podatke, morate te najprej razumeti in, kar je ključno, vzpostaviti enotno strukturo za obdelavo podatkov. Enotni sistem zagotavlja kakovostne podatke, poleg tega celotna organizacija razpolaga z enakimi podatki, ki so potrebni za sprejemanje najboljših odločitev. Veliko organizacij je premajhnih ali imajo premalo izkušenj, da bi to kompleksno področje obvladovale same. Pri tem si lahko pomagate tudi z zunanjim partnerjem, ki vas bo pri tem procesu usmerjal in vam pomagal. S tem, ko boste obvladovali lastne podatke in ustrezno zbirali zunanje podatke ter masovne podatke (big data) pretvarjali v pametne podatke (smart data), boste lahko izboljšali poslovanje in sprejemali boljše odločitve.

Tako lahko:

  • obogatite svoje podatke; zagotovite si kakovostne podatke in izločite podatke, ki za vas in vaše poslovanje niso relevantni,
  • razširite bazo kupcev in prilagodite uporabniško izkušnjo; s kakovostnimi in ažurnimi podatki in informacijami strokovnjakov za uspešno rast si razširite mrežo in vzpostavite odnos s kupci,
  • avtomatizirajte upravljanje podatkov; posodobite svoje podatke in začnite upravljati kakovostne podatke.

Študije kažejo, da podjetja, ki slonijo na poslovanju s kakovostnimi podatki in enotno platformo, sprejemajo boljše odločitve in uživajo v povečani operativni učinkovitosti, večjem zadovoljstvu kupcev in višjih prihodkih. McKinsey Global Institute kot primer pojasnjuje, da so organizacije, ki so usmerjene v podatke, 23-krat bolj uspešne pri iskanju novih kupcev, šestkrat bolj uspešne pri ohranjanju obstoječih kupcev in 19-krat bolj uspešne od drugih pri ustvarjanju dobička in rasti.

Pomembno je, da se vsaka organizacija zaveda, da je upravljanje podatkov osrednja strateška točka podjetja, in tako tudi deluje.

Članek v celoti si lahko preberete na: www.bisnode.si/znanja/nase-misli/pametno-upravljanje-podatkov


Več iz teme: