Mednarodna obdavčitev, novosti iz multilateralne konvencije in poročanja o čezmejnih dogovorih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
18.10.2018  14:35
Na kaj paziti pri obdavčitvi pri mednarodnem poslovanju?
Mednarodna obdavčitev, novosti iz multilateralne konvencije in poročanja o čezmejnih dogovorih

Obveščaj me o novih člankih:  

Od 1. julija veljajo ukrepi iz davčnih konvencij za preprečevanje zmanjševanja osnove in preusmerjanje dobička. Kaj to pomeni za podjetja? Od 25. junija je treba po direktivi Sveta (EU) 2018/822 določene mednarodne transakcije poročati Fursu.

  • Kako bodo določbe multilateralne konvencije OECD, ki so začele veljati 1. julija 2018, vplivale na vaše poslovanje v praksi?
  • O čem je iz mednarodnega poslovanja treba poročati Fursu od 25. junija 2018?

Podjetja – izvozniki, ki poslujejo v evropskem in svetovnem gospodarstvu, se srečujejo z različnimi davki, zato je težnja po optimizaciji davčnih obveznosti vse večja, uporaba različnih mednarodnih pogodb, ki se nanašajo na davčno področje, pa vse bolj pomembna in aktualna.

Multilateralne konvencije OECD se nanašajo na uveljavitev ukrepov v davčnih konvencijah za preprečevanje zmanjševanja osnove in preusmerjanje dobička (multilateralna konvencija ali MLI).

Učinki se bodo med drugim pokazali na področju davka od dohodkov pravnih oseb, saj lahko pride do povečanja davčne obveznosti slovenskih družb (recimo pri izplačilu dividend, obresti, plačilu licenčnin in avtorskih honorarjev v tujino), na področju stalne poslovne enote in podobno. Konvencije na primer omogočajo zniževanje stopnje davčnega odtegljaja na viru, in sicer s 15 na pet ali deset odstotkov, nekatere konvencije pa omogočajo celo oprostitev davčnega odtegljaja. Navedeni mehanizmi bodo zavezancem sicer še na voljo, vendar pa MLI uvaja dodaten časovni pogoj.

Ne glede na to, koliko je oziroma ni znano, kaj bo Slovenija vnesla v svoje davčne konvencije in pri katerih se bo vzdržala, priporočamo, da podjetja z vidika prihajajočih sprememb vzamejo sestavo svojih mednarodnih poslovanj pod drobnogled, posebej v povezavi s tistimi transakcijami, pri katerih se zanašajo na določbe davčnih konvencij.

S 25. junijem začne za mednarodna podjetja veljati obveznost poročanja po direktivi Sveta (EU) 2018/822, kot je pridobitev davčnih ugodnosti pri čezmejnih dogovorih, pretvorba transakcij v nižje obdavčene prihodke, določena čezmejna plačila med povezanimi osebami ter oprostitev dvojnega obdavčenja v več kot eni državi članici. Obstajajo tudi kazalci glede transakcije na področju transfernih cen.